5ος ΤΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑΣ «ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ”

 

Μετά την έκδοση αρκετών βιβλίων που αφορούν το Βορειοηπειρωτικό χώρο κατά τις τελευταίες δεκαετίες, το Ι.Β.Ε. (Ίδρυμα Βορειοηπειρωτικών Ερευνών) προχώρησε από το 2010 και συνεχίζει μέχρι σήμερα, στην κυκλοφορία της επετηρίδας του η οποία περιέχει αξιόλογο, επιστημονικών προδιαγραφών υλικό, ιστορικού, γλωσσολογικού, λαογραφικού ενδιαφέροντος κ.α.

Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων στο εισαγωγικό του κείμενο ο νέος πρόεδρος Νικόλαος Υφαντής: «Οι τέσσερεις τόμοι που εκδόθηκαν μέχρι σήμερα πιστεύουμε ότι καλύπτουν μεγάλους τομείς που υπηρετούν την πνευματική και πολιτιστική ανέλιξη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και την προαγωγή της Επιστημονικής έρευνας. Ο σκοπός της έκδοσης των «Βορειοηπειρωτικών», όπως σαφώς προβλέπεται και από το καταστατικό, παραμένει ο ίδιος: Η αναζήτηση, συγκέντρωση, αξιολόγηση και διάσωση στοιχείων του χώρου, ώστε να μην διακοπούν οι δεσμοί που ενώνουν τις γενιές  του χθες με τις γενιές του σήμερα και του αύριο».

Αναφέρουμε εν συντομία μερικά άρθρα  από τον πέμπτο τόμο που κυκλοφόρησε το 2016:

Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΛΩΣΣΙΚΟΥ ΙΔΙΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΧΙΜΑΡΑΣ ΜΕ ΤΑ ΑΛΛΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΔΙΩΜΑΤΑ

ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΡΩΜΑΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΧΙΜΑΡΑΣ

Δύο άρθρα του καθηγητή γλωσσολογίας ΑΠΘ Δώρη Κυριαζή που αφορούν την περιοχή Χειμάρας, τα οποία είναι δημοσιευμένα και στην ιστοσελίδα μας και μπορείτε να τα επισκεφτείτε κάνοντας κλικ στους παραπάνω τίτλους-συνδέσμους.

Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΟΝΟΤΗΤΑ

Άρθρο του Συγγραφέα-φιλόλογου Θεοφάνη Μαλκίδη για το στάτους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία και τα προβλήματα που αυτή αντιμετωπίζει.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΟΥ ΔΡΙΝΟΥ

Ο Ερευνητής-συγγραφέας Σπύρος Μαντάς εισαγάγει τον αναγνώστη στις περιοχές που περιλαμβάνονται στην κοιλάδα του ποταμού Δρίνου επιστρατεύοντας γεωγραφικά, ιστορικά και εθνολογικά στοιχεία, για να προχωρήσει φυσικά μετά, στην καταγραφή των γεφυριών του χώρου αναφέροντας την ακριβή τοποθεσία τους και παραθέτοντας πληροφορίες και φωτογραφίες για το καθένα τους ξεχωριστά.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΔΡΟΠΟΛΗΣ (ΔΕΡΟΠΟΛΗΣ) Ή (ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΔΡΥΙΝΟΥΠΟΛΗΣ)

Μια εκτενέστατη εργασία του Πρώην Επιθεωρητή Δημοτικής Εκπαίδευσης- Συγγραφέα Κωνσταντίνου Ι. Κουλίδα για το γνωστό Χρονικό της Δρόπολης, μυθολογικού περιεχομένου κείμενο, γραμμένο στην περιοχή τέλη 17ου– αρχές 18ου αιώνα. Η αρχή γίνεται με την αναφορά των  διάφορων εκδόσεων και βιβλίων σχετικών με το χρονικό κατά τους τρεις τελευταίους αιώνες. Ακολουθεί η με χρονολογική σειρά παράθεση των γεγονότων που περιγράφονται στο χρονικό. Στη συνέχεια ακολουθεί η εκδοχή του χρονικού που εξέδωσε ο Αθανάσιος Πετρίδης (μαζί με τις δικές του διασαφητικές παρατηρήσεις) με τον τίτλο «Χρονικόν Δρυοπίδος» το 1871.

Έχουν προστεθεί επί μέρους κεφαλίδες για καλύτερη κατανόηση του περιεχομένου. Επίσης η ροή του κειμένου διακόπτεται όπου κρίνεται απαραίτητο και αναγράφονται σχόλια ή ενημερωτικές πληροφορίες. Το κείμενο πλαισιώνεται από χάρτες και φωτογραφίες.

Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΣΑΡΑΝΤΑ ΑΓΙΩΝ, ΜΙΑ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΔΙΑΒΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ

Ο Ελληνοδιδάσκαλος – Συγγραφέας Βαγγέλης Παπαχρήστου σκιαγραφεί την ιστορική διαδρομή της πόλης των Αγίων Σαράντα από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Οι ονομασίες της ανά τους αιώνες, η ανάπτυξη και ο πληθυσμός της, ο πολιτισμός.

Η ΦΟΙΝΙΚΗ

Άρθρο του Επίκουρου Καθηγητή Γ.Π.Α Αθανάσιου Νάτση για την αρχαία πόλη της Φοινίκης. Ποιοι έχτισαν και ποιοι κατέστρεψαν την πόλη, οι κάτοικοί της, η πόλη ως πρωτεύουσα του Κοινού των Ηπειρωτών και μια ιδιαίτερη στιγμή της ιστορίας της: Το έτος 205 π.χ. (μάλλον προς το τέλος του), όταν υπογράφτηκε μεταξύ Ρωμαίων και Μακεδόνων η Συνθήκη της Φοινίκης (γνωστή στους αρχαίους συγγραφείς ως Ειρήνη της Φοινίκης) η οποία έβαλε τυπικά τέρμα στον πρώτο Μακεδονικό πόλεμο.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΣΤΟ ΓΙΩΡΓΟ ΜΗΤΣΗ

Η είδηση της βράβευσης του ζωγράφου Γιώργου Μήτση για το πόνημα του «Μοναστήρια, Εκκλησίες, Εξωκκλήσια και Εικονίσματα της Άνω Δερόπολης».

Άλλα άρθρα: Προφητείες του Αγίου Κοσμά που επαληθεύτηκαν στο χώρο της Βορείου Ηπείρου (Νίκος Β. Λύτης), Η Βλάχοι (Κουτσόβλαχοι) του Ελληνικού χώρου (Νίκος Υφαντής), Η Επανάσταση στην κεντρική Αλβανία και η αποστολή της «Έλλης» στο Δυρράχιο τον Ιανουάριο του 1915 (Ευάγγελος Σήτος) κ.α.

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση