2017 – ΕΤΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΜΠΑΡΑ & ΜΙΝΩΑ ΛΑΠΠΑ

 

Συμπληρώνονται φέτος 130 χρόνια από τη γέννηση του Βασίλειου Μπαρά (1887 – 1964) και 100 χρόνια από το θάνατο του Μίνωα Λάππα (1850* – 1917).

Στο πλαίσιο της προσπάθειας αναδείξεως του έργου αξιομνημόνευτων βορειοηπειρωτών ανθρώπων των γραμμάτων, το Περιοδικό Δρυς θα προβάλει κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, υλικό για τη ζωή και το έργο των δυο αυτών σημαντικών προσωπικοτήτων του Ελληνισμού της Αλβανίας. Ο πρώτος, ελληνοδιδάσκαλος, λαογράφος και ιστοριοδίφης, γνωστός για το μνημειώδες για τον χώρο βιβλίο του «Το Δέλβινο της Βορείου Ηπείρου και οι γειτονικές του περιοχές». Ο δεύτερος, γνωστός στο ευρύ κοινό για τον ενεργό ρόλο που έπαιξε κατά την επανάσταση του 1878. Αυτό που ίσως αγνοείται είναι τα δύο βιβλία που εξέδωσε σε νεαρή ηλικία, η αρθρογραφία για φιλολογικά θέματα και η ιδιότητα του ως ανταποκριτής, η ακαδημαϊκή του πορεία, η συμμετοχή του στις πολιτικές διεργασίες των τελών του 19ου αιώνα στην Ελλάδα και βέβαια η θητεία του ως τμηματάρχης του Υπουργείου Παιδείας, αρμόδιος για θέματα ανώτερης εκπαίδευσης.

 

Βασίλειος Μπαράς

Γεννήθηκε στην Άνω Λεσινίτσα το 1887. Πήρε τα πρώτα γράμματα στο σχολείο του χωριού και φοίτησε για ένα χρόνο στην Κεντρική Αστική Σχολή της Μονής Γερμανού κοντά στο χωριό του. Το 1899 μετέβη στην Αθήνα (ο πατέρας του που βρίσκονταν εκεί τον έφερε κοντά του) όπου τελείωσε το Γ’ Γυμνάσιο Αθηνών, στην Πλάκα. Επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα του και εργάστηκε για 44 ολόκληρα χρόνια ως δάσκαλος σε χωριά του Δελβίνου, Χειμάρρας, Πωγωνίου και Φιλιατών.

Έλαβε ενεργό μέρος ως επιλοχίας στον Βορειοηπειρωτικό Αγώνα του 1914 ενώ κατά τη διάρκεια της Εκπαιδευτικής απεργίας που ακολούθησε το κλείσιμο των ελληνικών σχολείων από το βασιλιά Ζώγκου (1934) αρθρογραφούσε για το θέμα σε τοπικές αλλά και σε μεγάλες αθηναϊκές εφημερίδες.
Μετά το θάνατό του το 1964, τμήμα του τεράστιου λαογραφικού και ιστορικού του έργου που αποτελούταν από πλήθος άρθρων και χειρόγραφων σημειώσεων, ευτύχησε να συμπεριληφθεί στο βιβλίο «Το Δέλβινο της Βορείου Ηπείρου και οι γειτονικές του περιοχές», το οποίο εκδόθηκε το 1966 σε επιμέλεια του Λέανδρου Βρανούση.

 

Μίνως Λάππας

Γεννήθηκε στη Δρόβιανη το 1850. Πήρε τα πρώτα γράμματα στο χωριό του. Μεγάλωσε στην Πάτρα και τον Οκτώβριο του 1869 γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας. Συνέχισε τις σπουδές του στην Γενεύη, στην Γερμανία (φιλοσοφία στη Λειψία, στη Γοτίγγη και στη Χαϊδελβέργη) και στην Αγγλία. Έζησε για κάποιο διάστημα στην Κέρκυρα και συμμετείχε ενεργά στην επανάσταση του Λυκουρσίου το 1878. Μετά την επιστροφή του στην Αθήνα εργάστηκε ως καθηγητής ιστορίας σε διάφορα γυμνάσια για να διοριστεί το 1882 καθηγητής της ιστορίας της φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Το 1883 διορίζεται γραμματέας της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου, ενώ το 1884 γίνεται τμηματάρχης του Υπουργείου Παιδείας αρμόδιος για θέματα ανώτερης εκπαίδευσης (αρμόδιος για τη Μέση εκπαίδευση ήταν ο Ν. Γ. Πολίτης). Αργότερα, αναλαμβάνει τη μέση εκπαίδευση συμβάλλοντας σημαντικά στην κατάρτιση των προοδευτικών εκπαιδευτικών νομοσχεδίων του 1889 επί υπουργίας Γ. Ν. Θεοτόκη. Διετέλεσε ανταποκριτής της λονδρέζικης εφημερίδας Σημαία (Standard).

Δεν έπαψε ποτέ του να ενδιαφέρεται για τις τύχες των συμπατριωτών του βοηθώντας τους με κάθε τρόπο, ως άνθρωπος με κύρος και γνωριμίες στον ακαδημαϊκό και πολιτικό χώρο της εποχής. Απεβίωσε το 1917 στην Αθήνα.

 

 

 

*Ενώ στα Πανεπιστημιακά αρχεία και σε άλλες πηγές αναφέρεται ως έτος γέννησης του Μ. Λάππα το 1850, ο Β. Μπαράς στο βιβλίο του Το Δέλβινο της Βορείου Ηπείρου και οι γειτονικές του περιοχές αναφέρει το έτος 1843.

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση