ΤΡΕΙΣ ΓΕΝΙΕΣ ΑΓΙΟΓΡΑΦΩΝ (ΑΠΟ ΤΟ ΧΛΩΜΟ ΠΩΓΩΝΙΟΥ)

Ένα αφιέρωμα στους αγιογράφους Σταύρο, Θεοδόση και Κωνσταντίνο Γιούση από το ιστολόγιο του Φίλιππου Γιωβάννη.

 

Αυτοφυείς ζωγράφοι από το Χλωμό Πωγωνίου

ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΓΙΟΥΣΗΣ – ΖΩΓΡΑΦΟΣ (1878 – 1964)

ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΜΠΟΛΟΥ

ΑγιογραφίαΔεν είναι οι φωνές και τα παινέματα μερικών που τους έκαναν γνωστούς στους άλλους ανθρώπους. Απεναντίας. Τέτοιοι χάνονται στο θόρυβο και στην καθημερινότητα, αφανίζονται, κι εκείνο που μένει δικό τους είναι το αρνητικό τους μοντέλο για τους μεταγενέστερους.

Όλως διόλου διαφορετικός από τέτοιου είδους ανθρώπους ήταν ο μπάρμπα – Δόσης. Ο Θεοδόσης Γιούσης. Στο χωριό του – το χωριό μας – τον έλεγαν Δόση Ζωγράφο. Μάλλον ψηλός, λιγνός, με τα μαλλιά του, αν όχι κάτασπρα, αρκετά άσπρα. Κάποτε και με ένα κατεβατό μουστάκι, επίσης γκρίζο. Δεν ήξερε ποτέ να φωνάζει, να μαλώσει ο μπάρμπα – Δόσης. Ακόμη περισσότερο δεν παινεύονταν. Αν και ήταν υποχρεωμένος από τις περιστάσεις να ρεκλαμάρει τη δουλειά του, ούτε αυτό έκανε. Άφηνε να μιλήσει το έργο του.

***

Ο Θεοδόσης γεννήθηκε στο Χλωμό του Πωγωνίου κατά το 1878. Οικογένεια βιοπαλαιστών, πολυμελής με έντεκα αγόρια και κορίτσια και χαροκαμένη γιατί μόνο τα μισά τους επέζησαν, με μόνο αγόρι το Θεοδόση. Αλλά οικογένεια με αρχές, έντιμη, εργατική και με κάποια κλίση (γιατί να μην το πούμε πάθος;) προς τη ζωγραφική. Ήταν η εποχή που στο χωριό οικοδομούνταν ένα σοβαρό κοινοτικό έργο της εποχής, η εκκλησία του χωριού, κι ο πατέρας του μπάρμπα – Δόση, Σταύρος Γιούσης, ήταν εικοσάρικο παιδί. Παρακολουθούσε τους ξένους ζωγράφους που δούλευαν στην εκκλησία και τους εμπόδιζε πολλές φορές. Εκείνοι τον μάλωναν, τον έδιωχναν, μα αυτός, επίμονος και υπομονετικός «έκλεβε» την τέχνη τους. Και το κατόρθωσε. Ήταν η δεκαετία του 1850. Αργότερα, ή πάλη του στη ζωή του ‘δωσε το δίπλωμα του ζωγράφου. Και άσκησε τη ζωγραφική στην επαρχία σαν βιοποριστικό επάγγελμα, με το οποίο διατήρησε την πολυμελή του οικογένεια.

Τον καχεκτικό Θεοδόση, αφού τελείωσε το δημοτικό σκολειό του χωριού, τον έστειλε ο πατέρας του στην Κωνσταντινούπολη, στο μεγαλύτερο γιο του από πρώτη γυναίκα. Εκεί τον έβαλαν υπάλληλο σε ένα εμπορικό κατάστημα. Ο μικρός Θεοδόσης όμως σχεδιαγραφούσε πίσω από τις θύρες του καταστήματος με κιμωλία. Ο αδερφός του είδε πως η δουλειά που του είχε διαλέξει του ήταν αδιάφορη, γι’ αυτό και τον πήγε να παρακολουθεί ένα ζωγράφο χωρίς να πληρώνεται μα ούτε να πληρώνει. Πέντε χρόνια έμεινε ο Δόσης στο ζωγράφο και ξόδευε για όλες τις ανάγκες του ένα γρόσι την ημέρα, που του ‘στελνε η μάνα του από το χωριό, από το υστέρημα της. Κι απ’ αυτό το ημερήσιο γρόσι μπόρεσε, με τρομερή οικονομία, να αγοράσει κάποτε ένα χειμωνιάτικο παλτό.

Ύστερα από πέντε χρόνια βουβής παρακολούθησης στον κύριο Γρεμμενόπουλο υποβλήθηκε από το μάστορά του σε… «εξετάσεις». Ζωγράφισε σε μεγέθυνση από καρτολίνα ένα άγαλμα που άρεσε στο ζωγράφο, ο οποίος ενθάρρυνε τον νέο και του ευχήθηκε «καλή σταδιοδρομία». Ο νέος ζωγράφος ειδικεύτηκε στα πορτρέτα άλλα πέντε χρόνια και, μετά, γύρισε στο χωριό του ασκώντας το επάγγελμα του ζωγράφου στο χωριό, στην περιοχή και, αργότερα, και σε άλλες περιοχές και επαρχίες.

Ειδικός ήταν στις προσωπογραφίες κι έχει γεμίσει το χωριό, τα χωριά με πορτρέτα των παππούδων των οικογενειών. Μα ζωγράφιζε και τοπία και αγιογραφίες έφκιανε.

Το καλό δωμάτιο στο τρίπατο σπίτι του το ‘χε στολισμένο με λογής-λογιών πορτρέτα και τοπία. Από την εποχή του Κατακλυσμού του Νώε με την έξοδο από την Κιβωτό ως τις μέρες μας. Με αντιγραφές αγαλμάτων του Μύρωνα, του Πραξιτέλη, το Δισκοβόλο, τον Ερμή, την Αφροδίτη. Με τις προσωπογραφίες του μεγάλου αδερφού Δημήτρη – κηδεμόνα του στην πόλη –, των γονέων του, του Μιχαήλ – Άγγελου. Με απόψεις από τη δημιουργία του κόσμου, τον Αδάμ και την Εύα, από την οικογενειακή ζωή της εποχής του «Η φιλοστοργία των γονέων και η ζηλοτυπία τον τέκνων», από την ιδιαίτερη πατρίδα του, το χωριό και άλλα πολλά, ίσαμε τελευταία, στα βαθιά του γεράματα, έφκιασε, όπως μόνος του φαντάστηκε, το χορό του Ζαλόγγου.

Του είχαν ζητήσει από το Σπίτι Πολιτισμού της επαρχίας να αγοράσουν έργα του, ανάμεσα στα οποία και το λεπτοζωγραφισμένο με επιμέλεια πορτρέτο του πατέρα του. Και εκείνος, που δεν έβγαζε φωνή, για πρώτη ίσως φορά να φώναξε τόσο:

– Τι λέτε, μωρέ! Τον πατέρα μου να πουλήσω εγώ; Τι με περάσατε; Όχι, δεν τον πουλάω τον πατέρα μου!

Κι έτσι έκαμε. Ως το τέλος της ζωής του το πορτρέτο του γερό – Σταύρου στόλιζε τον οντά του γιού του!

Ο μπάρμπα – Δόσης κέρδισε την τέχνη σ’ ένα «σιωπηρό» σκολειό. Ο γέρο – Σταύρος την «έκλεψε» από ξένους ζωγράφους και ενέπνευσε στο γιό του το πάθος της ζωγραφικής. Ενώ ο Θεοδόσης την έμαθε και στον Κώστα, το γιο του, το πάθος της ζωγραφικής. Ο Κώστας αυτός, σήμερα χαίρει παγκόσμια εκτίμηση για την απλότητα στη ζωγραφιά, την  αυστηρότητα στην έκφραση, την ξεκάθαρη δημιουργία και την ομαλότητα στο χρωματισμό. Το Κογκρέσο των ΗΠΑ τον αναγνώρισε επίσημα στις 26.11.1974 σαν έναν καλλιτέχνη της Βυζαντινής τέχνης ανάμεσα στους πιο καλούς στον κόσμο, κοσμήτορες των βυζαντινών αγιογράφων.

Έτσι, όλοι τους, με την επίμονη δουλειά τους για μια καθαρή, γνήσια και βασισμένη ζωγραφική, άφησαν ένα ανεκτίμητο έργο και παράδειγμα για μίμηση προς όλους εκείνους που δεν έχουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους και ζητούν δικαιολογητικά να στηρίξουν τα «δε μπορώ» τους.

Και οι τρεις τους, έκαμαν και κάτι άλλο. Να το πω παράβαση των θεσμών και των κανόνων του χωριού; Ας το παραδεχτούμε (!). Να, τι έκαμαν:

Άλλαξαν το οικογενειακό τους επίθετο και την ονομασία της γειτονιάς τους με «δική τους αυθαιρεσία»(!). Έκαμαν το «Γιούσης» – Ζωγράφος και τη γειτονιά «Ζωγραφαίικα». Υπάρχει μεγαλύτερη τιμή και για και για τους τρις τους να υποχρεώσουν τους Χλωμιώτες, με την έντιμη δουλειά τους, να τους αποκαλούν Ζωγράφους και Ζωγραφαίικα;

Με δουλειά τόσο παστρικιά, τόσο εκφραστική και ιδιαίτερη, δε μπορούσε να μείνει απαρατήρητη από τα αρμόδια όργανα του Πολιτισμού και της Κουλτούρας. Γι’ αυτό και τα έργα  του Θεοδόση σήμερα πιάνουν σημαντική θέση στη μεγάλη πινακοθήκη των εθνικών μουσείων στο Αργυρόκαστρο.

Η μνήμη του μπάρμπα – Δόση θα ’ναι πάντα αξέχαστη σε κείνους του έμαθαν γι’ αυτόν το σιωπηρό καλλιτέχνη όλα αυτά τα… «απόρρητα» της βιογραφίας του…

Από το δελτίο πνευματικής ενημερώσεως της ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ. 

Απρίλιος 1991, τεύχος 175 – σελ 174-176

Το 1914

3-horz-20131021Το 1914 μεγάλο κύμα προσφύγων  Βορειοηπειρωτών καταφεύγει στις ακριτικές κοινότητες του Ελληνικού Πωγωνίου και σε άλλα μέρη της Ηπείρου.  Ο Θεοδόσης Γιούσης με την οικογένειά του και… «τα πινέλα» του βρίσκεται την χρονιά εκείνη στα Ιωάννινα. Αναζητά εργασία στις εκκλησίες της πόλης (κτισμένες στην πλειοψηφία τους στα μέσα του 19ου αιώνα ). Τον προσλαμβάνουν τότε στον Ναό της Κοίμησις της Θεοτόκου Περιβλέπτου, του οποίου οι τοιχογραφίες  θα πρέπει να ήταν καπνισμένες – μαυρισμένες και χρειάζονταν «ανανέωση – επιζωγράφηση» (η λέξη και η τέχνη του καθαρισμού και της συντήρησης δεν ήταν γνωστές τότε…). Μέχρι πρόσφατα (2014) κυκλοφορούσε φήμη μεταξύ των ιερέων και επιτρόπων της εκκλησίας αυτής ότι την επιζωγράφηση των  τοιχογραφιών την είχαν Βορειοηπειρώτες ζωγράφοι αλλά υπήρχε σύγχυση στο όνομα των Θεοδόση και Κωνσταντίνου Γιούση (πατέρας και γιος). Πρόσφατα έγινε καθαρισμός των τοιχογραφιών του Ναού αυτού και αποκαταστάθηκε η πρώτη εικονογραφία των μέσων του 19ου αιώνα. Κατά την διάρκεια των εργασιών αποκαλύφθηκε το όνομα του Θεοδόση Γιούση και η χρονολογία 1914. Στις τοιχογραφίες αυτές παρόλο που χρησιμοποιεί λινέλαια δείχνει το ταλέντο του και την γνώση της βυζαντινής εικονογραφίας… είναι πλέον ένας «φτασμένος» εικονογράφος – ζωγράφος.

** Τον Δεκέμβριο του 1995 το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, το Ίδρυμα Υποδοχής και Αποκατάστασης Παλιννοστούντων και Ομογενών Ελλήνων (ΕΙΥΑΠΟΕ) και ο Σύλλογος Ελλήνων Δημιουργών Αλβανίας, διοργάνωσαν έκθεση με έργα του στο Αρχοντικό Πυρσινέλλα στα Ιωάννινα, η οποία παρά την μικρή της διάρκεια δέχτηκε πολλούς επισκέπτες με καλές εντυπώσεις και κριτικές στον τοπικό τύπο.

 


Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών.

Θεοδόσης Γιούσης
(1878-1964)

Γεννήθηκε και πέθανε στο Χλωμό της Πωγωνιανής.

Μαθήτευσε στην Κωνσταντινούπολη για δυο χρόνια και στη συνέχεια στη Θεσσαλονίκη και στο Άγιο Όρος, σε Έλληνα εικονογράφο του οποίου το όνομα δεν είναι γνωστό. Στα μέσα του 1895 επέστρεψε στο χλωμό, όπου παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του.

Ο αριθμός των πινάκων που έχει ζωγραφίσει είναι μεγάλος, αλλά δεν έχει ακόμη προσδιορισθεί.

Ο Γιούσης έχει εικονογραφήσει πολλές εκκλησίες στα χωριά της μειονότητας και σε χωριά της Αυλώνας και του Φίερι, όπως το Σεβαστέρι, την Άρτα της Αυλώνας, τη Φράκουλα και την Πόγιανη του Φίερι. Εικονογράφησε επίσης εκκλησίες στον Ηπειρωτικό χώρο και μοναστήρια του Αγίου Όρους.

Η τέχνη του και η τεχνική του θεωρούνται πιο ολοκληρωμένες στην προσωπογραφία, παρά στην αγιογραφία, στην οποία όμως η επίδοσή του είναι αξιόλογη.

Στο έργο του, κυρίως στα πορτραίτα του, διακρίνονται έντονες επιρροές από το Γκίζη, πιθανώς λόγω της θητείας του, στον ελλαδικό χώρο, κοντά σε μαθητή του Έλληνα ζωγράφου.

Σήμερα έργα του βρίσκονται στην Πινακοθήκη των Τιράνων και άλλων βαλκανικών πόλεων. Τα έργα του έχουν ακόμα εκτεθεί, από την Πινακοθήκη των Τιράνων, σε πολλές πόλεις του εξωτερικού, όπου απέσπασαν ευμενείς κριτικές.

Ο Θ. Γιούσης προέρχεται από οικογένεια ζωγράφων. Ο πατέρας του, Σταύρος, ήταν γνωστός αγιογράφος και ο γιος του, Κωνσταντίνος, αγιογράφος κι αυτός, διατηρεί σήμερα στη Βοστώνη των Η.Π.Α. μια αξιόλογη ιδιωτική γκαλερί βυζαντινής τέχνης.

Στην Ελλάδα, τα έργα του εκτίθενται για πρώτη φορά στα Γιάννενα.


** φίλ.Π.γ.

 

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΙΟΥΣΗΣ  (1916 – 2004)

ΑρχείοΦ.Π.Γ.._0021
Κωνσταντίνος Θ.Γιούσης – Στο εργαστήριό του στην Νέα Υόρκη.

Ο Κωνσταντίνος Θεοδόση Γιούσης γεννήθηκε στο Χλωμό Παλαιού Πωγωνίου (Βορ. Ήπειρος) το 1916. Είναι η τρίτη γενιά της οικογένειας αγιογράφων Γιούση. Το πρώτο ζωγραφικό του έργο το έκανε σε ηλικία 10 ετών, όταν ζωγράφισε το ελληνικό δωδεκάθεο για το σχολείο του χωριού του. Από μικρός κοντά στον πατέρα του Θεοδόση, έμαθε τα χρώματα, την θεματογραφία και την τέχνη της ζωγραφικής και της αγιογραφίας. Ακολούθησε τον πατέρα του στις δουλειές του στην ιδιαίτερη πατρίδα και έργα του βρίσκονται σε πολλές εκκλησίες της Βορ. Ηπείρου, λόγω σεβασμού με την υπογραφή του πατέρα του. Το 1945 με την επιβολή του κομμουνιστικού καθεστώτος  στην Αλβανία δραπετεύει οικογενειακώς  στην Ελλάδα όπου έζησε στα Ιωάννινα σαν πολιτικός πρόσφυγας έως το 1955. Οι συνθήκες διαβίωσης σκληρές και φτωχικές τα χρόνια εκείνα λόγω της  μεταπολεμικής και εμφυλιοπολεμικής κατάστασης στην Ελλάδα. Με την  υγεία του κλονισμένη νοσηλεύεται για έναν χρόνο στο σανατόριο Αθηνών, τότε την οικογένειά του την αναλαμβάνει «παλικαρίσια» η σύζυγός του Χρυσάνθη…

ΑρχείοΦ.Π.Γ.._0009
Λεπτομέρεια από τον επιτάφιο στον Αγ.Σπυρίδωνα Άρτας

Τον Γιούση (όπως τον φώναζαν όλοι οι συμπατριώτες) δεν τον «κιότεψε» τίποτε. Ήταν εργατικός, ακούραστος, τίμιος και «καθαρός». Είχε πάρει μαζί του τα εργαλεία της τέχνης του, πινέλα και σκόνες χρωμάτων και άρχισε να περιφέρετε από εκκλησιά σε εκκλησιά και από παπαδόσπιτο σε παπαδόσπιτο στα Γιάννινα, ζητώντας και προσφέροντας την τέχνη του.  Δεκάδες είναι οι φορητές εικόνες  από την εποχή αυτή, που βρίσκονται σε εκκλησίες, εξωκλήσια και οικογενειακά εικονοστάσια των Ιωαννίνων, της ευρύτερης περιοχής τους και άλλα μέρη της Ηπείρου. Αρκετές και οι τοιχογραφικές δουλειές, κυρίως επιδιορθωτικές σε εκκλησίες των Ιωαννίνων.

Όταν ήρθε στα Γιάννινα το 1945 ήταν πλέον «φτασμένος» αγιογράφος. Χρόνια, στις περιοδείες για εργασίες με τον πατέρα του, παρατηρούσε τις εικόνες των παλιών αγιογράφων, που είχαν δραστηριοποιηθεί στην γύρω περιοχή και εντύπωνε-αφομοίωνε. Το μόνο που δεν γνώριζε ήταν το υλικό των χρωμάτων τους (αβγοτέμπερες και φρέσκο. Συνέχιζε με τα παλιά υλικά, που είχε μάθει από τους δικούς του, τις χρωματόσκονες αναμειγμένες με λινέλαιο, ανθεκτικό αλλά δύσκολο και χρονοβόρο ως προς το στέγνωμα υλικό. Ο Κώστας Γιούσης των Ιωαννίνων είχε το δικό του ξεχωριστό ύφος στα πρόσωπα που απεικόνιζε… «πωγωνήσιο» το έλεγαν οι παπάδες… και πραγματικά αν προσέξεις τα πρόσωπα αυτής της περιόδου έχουν κάτι το ηπειρώτικο, το πωγωνήσιο επάνω τους…

 

Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αρχιμανδρειού – Ιωάννινα (1949)

Κ.Γιούσης -Αρχιμ.Ιωα. (2)
Αρχιμανδρειό-Ιωάννινα

Η μοναδική μεγάλη δουλειά που ανέλαβε στα Γιάννινα είναι η αγιογράφηση της μεγάλης εκκλησίας του Αρχιμανδρειού.

Περίπου στα 1948 ένας σεισμός είχε καταστρέψει τις αγιογραφίες στους τρούλους της μεγάλης «αρχοντοεκκλησιάς» των Ιωαννίνων. Ο Κ. Γιούσης γείτονας και ενορίτης όπως ήταν πρότεινε στους ιερείς και τους επιτρόπους του Ναού την πλήρη αποκατάσταση και σε συμφέρουσα για την εποχή τιμή. Είναι χρόνια δύσκολα οικονομικά και επιπλέον η επιρροή του από Ιωαννίνων Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα σε παρόμοια θέματα (ειδικά για τον Ναό αυτό) μεγάλη. Ο Σπυρίδωνας ήταν αυστηρός και εκλεκτικός, όπως λένε και όπως φαίνεται από το οικοδομικό έργο που έχει αφήσει στην πόλη, στην επιλογή  αρχιτεκτόνων, τεχνιτών, αγιογράφων κ.λ.π. Ο Γιούσης όμως είχε γίνει ήδη γνωστός με τις δουλειές του τα χρόνια που βρίσκονταν στα Γιάννινα και η επιλογή του έγινε χωρίς εμπόδια. Το πρόβλημά του ήταν οι σκαλωσιές για την μεγάλη αυτή δουλειά και βρέθηκε λύση εργαζόμενος παράλληλα με τους μαστόρους που επιδιόρθωναν τις ζημιές.

Αγιογραφήθηκαν  4 μεγάλοι εσωτερικοί τρούλοι και ένας εξωτερικός πάνω από την κεντρική είσοδο, οι αψίδες του ιερού, μέρος των στηθαίων του βόρειου γυναικωνίτη, η μεγάλη παράσταση  της Κοιμήσεως της Θεοτόκου επάνω από την νότια κεντρική είσοδο, ο Πρόδρομος στην νότια πλευρά και διακοσμήθηκαν όλοι οι μικροί τρούλοι του βόρειου και του νότιου κλίτους του Ναού με αστεροειδή ουρανό στο κέντρο και εξαπτέρυγα στις  4 γωνίες του κάθε τρούλου.

Η κεντρική αψίδα του ιερού (Πλατυτέρα) επιζωγραφίστηκε… πάνω από 60 πρόσωπα… Με την ανακαίνιση του Ναού μετά τον σεισμό του 1968 αποκαταστάθηκαν οι πρώτες τοιχογραφίες του 19ου αιώνα και δεν σώζονται σήμερα αυτές οι επιζωγραφήσεις.

Στις αψίδες του Ιερού είναι κατά την εικονογραφική διάταξη η αποκαθήλωση στην πρόθεση, ο Ιησούς «Εμμανουήλ» στο διακονικό, ο Μελχισεδέκ στον νιπτήρα και ο Αρχιδιάκονος Στέφανος στην νότια πλευρά της κεντρικής αψίδας. Στους 4 κεντρικούς τρούλους (στο μεσαίο κλίτος) αγιογραφήθηκαν με την σειρά από ανατολικά προς δυτικά: Επάνω από την Αγία Τράπεζα (Ιερό), η Αγία Τριάδα στον τύπο Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα. Στον κεντρικό τρούλο ο Ιησούς Παντοκράτωρ. Ανάμεσα από την βόρεια και νότια είσοδο ο Ιησούς Μεγάλης βουλής Άγγελος. Τέλος επάνω από τον δυτικό γυναικωνίτη η Θεοτόκος στον τύπο της Πλατυτέρας. Στις γωνίες των τρούλων τοποθετήθηκαν  4 προφήτες ανάλογα με το θέμα, εκτός του κεντρικού όπου σύμφωνα με την αγιογραφική διάταξη πήραν την θέση τους οι 4 Ευαγγελιστές.

Δυστυχώς κατά τον σεισμό του 1968 το μεσαίο κλίτος καταστράφηκε και μετά την αποκατάστασή του αγιογραφήθηκε από άλλον αγιογράφο.

Στο στηθαίο του βόρειου γυναικωνίτη ζωγράφισε μια σειρά από εικόνες κατά παραγγελία από αντίγραφα δυτικών – «Λουθηρανικών» εικόνων, που κατά χιλιάδες κυκλοφορούσαν τότε στα κατηχητικά σχολεία.

Εκτός του Αρχιμανδρειού «επιζωγραφίζει» μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων το 1952, στον Ναό της Αγίας Μαρίνας τις τοιχογραφίες του Ιερού και του κυρίως ναού. Σώζονται εκεί οι «υπογραφές» του και τοιχογραφίες.

Κ.Γιούσης -Αρχιμ.Ιωα-horz
Από την κόγχη του διακονικού: Ο Ιησούς Εμμανουήλ – Ο Αρχιδιάκονος Στέφανος

Στα 1953-54  αναλαμβάνει τις τοιχογραφίες στους κεντρικούς ναούς των κοινοτήτων Λυγγιάδων και Καλεντζίου (Νομός Ιωαννίνων). Οι κοινότητες αυτές τα χρόνια που αναφέρουμε δεν ήταν εύκολα προσβάσιμες και έμεινε εκεί με ότι υλικά είχε υπολογίσει ότι θα του χρειαστούν. Επιπλέον του είχαν εγκριθεί τα «χαρτιά» για την Αμερική (Η.Π.Α.) και ανυπομονούσε να τελειώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Εκεί έχει αφήσει μια βιαστική δουλειά με αραιωμένα χρώματα, που όμως δεν υστερεί σε καλλιτεχνία και ύφος.

Θα ξαναεμφανιστεί η δουλειά του στα Γιάννινα στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και τις αρχές του 1960, με αλληλογραφία αυτή την φορά. Του παραγγέλλουν τις Δεσποτικές εικόνες για τα παρεκκλήσια των Ναών Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης στο γηροκομείο Ζωσιμαδών και του Αγίου Φανουρίου στο προαύλιο του Αρχιμανδρειού. Τις ζωγραφίζει σε «πανιά» και τις στέλνει για να επικολληθούν σε ξύλο. Αυτή είναι και η τελευταία παρουσία του στην πόλη και την περιοχή των Ιωαννίνων.

Για την παρουσία των Θεοδόση και Κώστα Γιούση στα Ιωάννινα αναφέρεται η κυρία Βιργινία Μαυρίκα σε ανακοίνωσή της στο Γ’ Επιστημονικό Συμπόσιο Νεοελληνικής Εκκλησιαστικής τέχνης – ΑΘΗΝΑ 2015, με τίτλο: » Επιρροές της Ακαδημαϊκής Ζωγραφικής σε τοιχογραφίες ναών στην πόλη των Ιωαννίνων (Ύστερος 19ος – Μέσα 20ου αιώνα) «.

 

Στην Αμερική – Νέα Υόρκη

010
Δουλεύοντας την Πλατυτέρα για τον Ναό του Waukegan Ill.

Ήρθε, όπως αναφέραμε, από το Χλωμό της Βορείου Ηπείρου στα Γιάννινα  το 1945 οικογενειακώς, με την σύζυγό του και δυο παιδιά… φεύγει για την Αμερική στα 1955 με τέσσερα παιδιά, τρεις γιους και μία κόρη. Εγκαταστάθηκε στην Νέα Υόρκη… μετανάστης … Πάλι δεν το βάζει κάτω…

Με τα πινέλα του σε ένα «ταγάρι» από εκκλησία σε εκκλησία συναντά τον αγιογράφο Γεώργιο Γλιάτα και του ζητά δουλειά… Ο Γλιάτας τον προσλαμβάνει και ενθουσιάζεται με την τέχνη του και την εργατικότητά του… Σε αλληλογραφία του με τον Φώτη Κόντογλου τον συστήνει «Ηπειρώτη ταμαχιάρη»… Τον γνωρίζει επίσης με τον Φ. Κόντογλου με αλληλογραφία, στον οποίο στέλνει δώρο την εικόνα του Αγίου Σπυρίδωνος…

Ο Φ. Κόντογλου του γράφει: «…θέλω να σε συγχαρώ θερμά για την καλή επίδοσή σου στην τέχνη της αγιογραφίας. Έχεις χέρι εκφραστικό και φαίνεσαι Θεοσεβούμενος και με την ευλογία του Πανάγαθου Θεού θα προκόψεις στον αμπελώνα του Κυρίου, ώστε να πιουν από τον ουράνιον οίνον οι ψυχές των ορθοδόξων ομοφύλων μας…».

Η ομογένεια της Αμερικής μεταπολεμικά ανέρχεται οικονομικά και κοινωνικά και κτίζονται νέες εκκλησίες σε πολλές πόλεις, με βυζαντινά στοιχεία σε «μοντέρνο στυλ». Έως τότε, στην πλειοψηφία τους οι εκκλησίες της ομογένειας, αγιογραφόνταν με τον «ρωσικοαναγεννησιακό» (όπως τον χαρακτηρίζουν) ρυθμό***. Μεταπολεμικά υιοθετείται ο βυζαντινός, τον οποίο ο Γιούσης κατέχει… πάντα με  την δική του ιδιαιτερότητα και ρυθμό.

Οι παραγγελίες διαδέχονται η μία την άλλη… Μέσα σε λίγα χρόνια γίνεται γνωστός όχι μόνο στις Ελληνορθόδοξες κοινότητες των Η.Π.Α. αλλά και τις Συριακές, Σέρβικες, Ρώσικες, Αρμενικές Ορθόδοξες αλλά και σε Καθολικές που προτιμούν τον βυζαντινό ρυθμό εικονογράφησης.

Για 25 και πλέον χρόνια από την Νέα Αγγλία ως το Τέξας και από την Καλιφόρνια ως το Ατλάντικ Σίτι ζωγραφίζει σε πάνω από 50 εκκλησίες. Σπουδαίες είναι οι δουλειές του στον Άγιο Σπυρίδωνα της Νέας Υόρκης, την Αγία Τριάδα του Ντετρόϊτ, του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Λούισβιλ του Κεντάκι.

Αλλά… στη ζωή υπάρχει και η δυστυχία… χάνει τον πολυαγαπημένο του γιο Θεοδόση από την ασθένεια Hodgkin’ s… Αυτή η απώλεια του ράγισε την καρδιά, η αγαπημένη του σύζυγος Χρυσάνθη σχεδόν «έχασε την ζωή» της… Κοντά ο ένας στον άλλον θα αγωνιστούν ως το τέλος της ζωής…

ΑρχείοΦ.Π.Γ.-vert
Θερμός πατριώτης από την εποχή των Ιωαννίνων και μέχρι το τέλος στην Νέα Υόρκη υπέγραφε : Κ. Γιούσης εκ Χλωμού Βορείου Ηπείρου.

Το έργο του αναγνωρίστηκε και βραβεύτηκε στην Αμερική. Το Κονγκρέσο των ΗΠΑ τον αναγνώρισε τον Νοέμβριο του 1974 σαν ένα από τους καλύτερους αγιογράφους. Το 1975 οι Νιού Υόρκ Τάϊμς είχαν γράψει για την δουλειά του τις καλύτερες κριτικές. Πολυάριθμες θετικές κριτικές είχαν εμφανιστεί και σε άλλες έγκριτες εφημερίδες, οι οποίες έστελναν τους ρεπόρτερς τους στα μέρη που εργαζόταν για να τον φωτογραφίσουν και να του πάρουν συνεντεύξεις. Το τηλεοπτικό κανάλι N.B.C. παρουσίασε το έργο του στην εκπομπή «N.Y.Illustrated» με αφηγητή τον Ελληνοαμερικάνο ηθοποιό Τέλλη Σαβάλας. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Δημήτριος ο Α΄ τον τίμησε κατά την επίσκεψή του στην Αμερική με τον τίτλο «Άρχων Πρέσβης».  Το Πανεπιστήμιο Fordam διδάσκει την τεχνική του στο μάθημα Βυζαντινής Εικονογραφίας. Το 1992 δωρίζει στο  school of Divinity  του Howard Univercsity   22 έργα, που έχει κάνει από το 1957 έως το 1992 και τα  έργα αυτά εκτίθενται στην πινακοθήκη της σχολής.

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών στην Νέα Υόρκη το 2004. Ήταν παντρεμένος με την αγαπημένη του Χρυσάνθη 67 χρόνια. Ο Θεός τον ευλόγησε να δει 7 εγγόνια και 12 δισέγγονα.

 

 

*** Ένας άλλος Βορειοηπειρώτης αγιογράφος που διέπρεψε στην Αμερική με έδρα την πόλη Φίτσμπουργκ της Νέας Αγγλίας, από το 1914 έως τα μέσα του 1960 ήταν ο Ξενοφών Γάμβας (1886-1971) από τα Σωφράτικα της Δερόπολης. Έργα του βρίσκονται σε πολλές Εκκλησίες στην Αμερική και την Δημοτική Πινακοθήκη του Φίτσμπουργκ. 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 

Στο Χλωμό Παλαιού Πωγωνίου

Κώστας Γιούσσης_0005-horz-vert

 

Στα Ιωάννινα

Κώστας Γιούσσης_0004

 

Στην Αμερική

Κώστας Γιούσσης_0006

 

 

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΛΩΜΟ
(Από το Δελτίο της ¨ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ)

ΑρχείοΦ.Π.Γ.._0023

ΑρχείοΦ.Π.Γ.._0024

ΑρχείοΦ.Π.Γ.._0025

 

 

** Θερμές ευχαριστίες στην Κυρία Ειρήνη Τάσσου Τσούκα, την για πολλά χρόνια Δασκάλα στα Ελληνικά Σχολεία της Νέας Υόρκης, για την βοήθειά της .

φίλ.Π.γ.
«λάχανα μαζέματα» ( «λ.μ.» )
ΙΩΑΝΝΙΝΑ – 6ος 2016

Πηγή: filipjovanis.blogspot.gr

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση