ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΤΗΣ ΩΡΙΑΣ

 

Ότε ήμην εν τη πατρίδι…

Μετά την απομάκρυνση από την πατρίδα του το 1868, ο Αθανάσιος Πετρίδης υπηρέτησε για σχεδόν δύο δεκαετίες ως εκπαιδευτικός σε διάφορα μέρη της Πελοποννήσου. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκεί,  διεξήγαγε αρχαιολογικές και λαογραφικές έρευνες και δημοσίευσε σχετικά άρθρα και μελέτες. Στα κείμενα αυτά είναι χαρακτηριστικές οι αναφορές στον τόπο καταγωγής του. Σχεδόν πάντοτε και ανάλογα με την περίσταση, ο δραστήριος σχολάρχης δεν παραλείπει να παραθέτει στοιχεία που συμπίπτουν ή προσομοιάζουν με τα εκάστοτε ευρήματά των ερευνών του. Ένα τοπωνύμιο στη Μεσσηνία το οποίο έχει εντοπίσει και στην Ήπειρο, μια παροιμία από τη Μάνη και η αντίστοιχή της, ένα Πανελλήνιο τραγούδι και η παραλλαγή του όπως τραγουδιέται στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

Συνήθη είναι επίσης τα άρθρα-παρατηρήσεις προς διάφορες δημοσιεύσεις στον τύπο της εποχής. 

Με αφορμή την παρουσίαση μιας παραλλαγής του γνωστού άσματος Του κάστρου της Ωριάς στην Πανδώρα τον Ιανουάριο του 1872, ο Πετρίδης παρεμβαίνει και υπενθυμίζει ότι τέτοιο «Κάστρο» απαντάται σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Παραθέτει επίσης το τραγούδι όπως τραγουδιέται στη γενέτειρά του Δρόβιανη, προσφέροντάς μας μια πρώιμη καταγραφή του όσον αφορά την συγκεκριμένη περιοχή. Δεν παραλείπει μάλιστα να προτείνει την παραλλαγή αυτή ως την πρώτη, από την οποία προήλθαν όλες οι υπόλοιπες, αναπτύσσοντας μια ομολογουμένως ενδιαφέρουσα επιχειρηματολογία…

Στο πλαίσιο του αφιερώματος για τον πολυγραφότατο λόγιο, αλλά και της συλλογής πληροφοριών για ένα μελλοντικό άρθρο μας σχετικό με την ύπαρξη του θρύλου και του τραγουδιού του Κάστρου της Ωριάς στην περιοχή της Δρόπολης, παρατίθεται το συγκεκριμένο κείμενο αλλά και μια άλλη, πολύ μεταγενέστερη παρέμβαση του Πετρίδη για το ίδιο ζήτημα.

 

ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΤΗΣ ΩΡΙΑΣ

Στο 524 φύλλο της Πανδώρας δημοσιεύτηκε δημοτικό άσμα με υπόθεση ιστορική που προσέλκυσε την προσοχή και των Ευρωπαίων λογίων από τον προηγούμενο αιώνα. Ο άνθρωπος που δημοσίευσε το δημοτικό τούτο άσμα νομίζει ότι ανάγεται σε ένα φρούριο στη Μάνη που ονομάζεται «Κάστρον της Ωρηάς», δηλαδή της Ωραίας. Αυτό υπάρχει όντως πάνω από το «ακρωτήρι Θυρίδων» (Cavogrosso ιταλ.) του δήμου Μέσσης της επαρχίας Οιτύλου, για το οποίο γράψαμε και άλλοτε στην Πανδώρα[1]. Κάστρο δε της Ωριάς δεν απαντάται μόνο στη Μάνη αλλά και στην Αργολίδα, 4 ή 5 λεύγες μακριά από το Άστρος ή τον άγιο Πέτρο[2], στην Καρύταινα[3] και στην Κύθνο, όπως λέει επίσης ο Ρος στην περιήγησή του στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους[4] και στην Θάσο[5] και στην Λυκία της Ασίας κατά τον Α. Ιατρίδη[6] και στην Τραπεζούντα[7]. Και στα Θεσσαλικά Τέμπη υπάρχει τέτοιο φρούριο[8] το οποίο περιέγραψε ο Μπαρτόλντι[9]. Ούτε η Ήπειρος και η Μακεδονία έμειναν πίσω, διότι και εκεί απαντώνται τέτοια ονόματα φρουρίων. Και στη μεν Μακεδονία, στην πόλη των Σερβίων το φρούριο[10] καλούνταν έτσι. Στην δε Ήπειρο κατά την πεδιάδα της Δρυϊνουπόλεως (Δρυοπίδος κάποτε και τώρα Αργυροκάστρου), στη θέση των ερειπίων της πόλης αυτής που κείτονταν τότε κοντά στο χωριό που σήμερα λέγεται «Τερηαχάταις»[11]. Βλέπουμε λοιπόν ότι η ονομασία Κάστρο της Ωριάς, υπάρχει όχι μόνο στη Μάνη, αλλά και σε άλλες Ελληνικές χώρες. Παρόμοια παράδοση σώζεται και στην Ευρωπαϊκή και στην Ασιατική Ελληνική περιφέρεια.

Από που προέρχεται αυτή και ποιο από τα παραπάνω φρούρια έλαβε πρώτο την ονομασία και μεταδόθηκε στα άλλα; Έχοντας υπόψη την επωνυμία του Ελληνικού γένους η οποία κατά κάποιο τρόπο γενικεύτηκε, μας δίδεται αφορμή για σπουδαία έρευνα κατά την οποία να ανιχνεύσουμε που απαντάται πρώτη φορά στα μεσαιωνικά χρόνια η ονομασία αυτή και ποια η αιτία της γενίκευσής της. Αλλά αν ευτυχίσουμε να βρούμε το φρούριο που έλαβε πρώτο το όνομα κατά το μεσαίωνα, τότε επέρχεται φυσικά και η λύση των υπόλοιπων αποριών μας. Έχω αναφερθεί ξανά σε αυτά, στον Ελληνικό Φιλολογικό Σύλλογο στην Κωνσταντινούπολη[12] μνημονεύοντας το τραγούδι που στην πατρίδα μου την Ήπειρο[13] τραγουδιέται έτσι, δηλαδή κάπως διαφορετικό από το δυο φορές δημοσιευθέν στην Πανδώρα:

Ωχ! Σαν της Ωριάς το Κάστρο
Κάστρο δεν ειδά
Κάστρο δεν ειδά[14]
Κάστρο, Κάστρο παινεμένο

Δεν είν’ πουθενά
Δεν είν’ πουθενά
Σαν αυτό εξαϊκουσμένο
σ’ όλο τον ντουνιά
σ’ όλο τον ντουνιά[15]
Ωχ! Τούρκοι το πολεμούσαν,

χρόνους δωδεκά
χρόνους δωδεκά
Και δεν ’μπόρουν να το πάρουν
το μυριορημό
το μυριόρημο[16]
Ωχ! κ’ εβήκε ’να Τουρκάκι

ρωμηογεννητό
ρωμηογέννητο
ρωμηοκουνάρητο –
Α! το πέρω ’γω το κάστρο
πόσα η ρογα μού
πόσα η ρόγα μου. –
– Πεντακόσια η φορεσιά σου
χίλια η ρόγα σου
χίλια η ρόγα σου
Και την όμορφη του Κάστρου
Κι αϊ γιαννιτσαρή[17]
κι αϊ γιαννίτσαρη. –
– Του Πύργου Πύργου πάει
και γυροβολά
και γυροβολά
Γι’ άνοιξ’ άνοιξαι πόρτα
πόρτα της Ωρηάς
πόρτα της Ωρηάς
της Αλωναριάς,
Πόρτα θεμελιωμένη
πόρτα ξαϊκουστή
πόρτα ξἀϊκουστη,
Όσω ν’ ανοίξ’ η πόρτα
χίλιοι εμπήκανε
χίλιοι εμπήκανε
Κι’ όσω να μετακλείση
χίλιοι εβγήκανε
χίλιοι εβγήκανε.

Παρατηρούμε ότι το δημοτικό τούτο άσμα ίσως αποτελεί την πρώτη και αρχική διαμόρφωση σε στίχους της ιστορικής υπόθεσης του φρουρίου της Ωριάς και από αυτή τη διαμόρφωση ίσως κατά κάποια τροποποίηση παρήχθησαν και οι υπόλοιπες. Αποδείξεις για το γεγονός αυτό αποτελούν δύο λέξεις που δεν υπάρχουν στο τραγούδι όπως τραγουδιέται αλλού. α) της Αλωναριάς (πόρτα), επωνυμία που «επί το μερικότερον» προσδιορίζει την πύλη του φρουρίου, από την οποία μπήκε ο τούρκικος στρατός και έγινε κύριος της Ωριάς. Ο μερικός αυτός προσδιορισμός υποδεικνύει ιδιάζουσα τοπογραφική γνώση, που προέρχεται «εξ ιθαγενείας». β) την όμορφη του κάστρου, που υποδεικνύει υπόσχεση του στρατάρχη, συνηθισμένη σε τέτοιες περιπτώσεις, (…) ιδιαίτερα δε στην ποίηση χρησιμεύει για μεγαλύτερη διέγερση των ανθρώπινων παθών. Έτσι και ο Όμηρος την χρησιμοποιεί κατά την κατάπαυση της οργής του Αχιλλέα. Υπόσχεται ο Αγαμέμνονας ανάμεσα σε άλλα και αυτό:

……………………………ει δέ κεν αυτε
άστυ μέγα Πριάμοιο θεοί δώωσ αλαπάξαι
νήα άλις χρυσού και χαλκού νηήσασθαι
εισελθών ότε κεν δατεώμεθα ληϊδ Αχαιοί
Τρωϊάδας δε γυναίκας εείκοσιν αυτός ελέσθαι
αί κε μετ Αργείην Ελένην κάλλισται έωσιν’
(Ιλιάδ. Ι, 277 κέξ).
(σ.σ. ο Αγαμέμνων υπόσχεται στον Αχιλλέα είκοσι Τρωαδίτισσες γυναίκες όταν κυριευθεί η Τροία)

Αυτά κατά την άποψή μου υποδεικνύουν την αρχική μορφή του άσματος, από την οποία προήλθαν οι υπόλοιπες που μπορούν να θεωρηθούν ως μεταγενέστερες τροποποιήσεις του αρχικού. Το άσμα τραγουδιέται σε διάφορες Ελληνικές χώρες κατ’ αποδοχή και σύμφωνα με τις εκεί παραδόσεις των κατοίκων για την κυρίευση του φρουρίου, που οικειοποιούνται το σημαντικό τούτο γεγονός. 

Ο κ. Χασιώτης μεταβάλλει το πανταχού λεγόμενο Ωριάς σε Ουργιάς, κατά την προφορά των Βλάχων της Πίνδου. Την δε λέξη μυριόρημο, λέξη ελληνικότατη συγκείμενη από τις εξής δύο: μυρία και έρημον, την αλλοιώνει σε μαργιόριμου[18]. Για το δημοτικό τούτο άσμα πολλά και καλά έγραψε ο φίλος Ν. Πολίτης στην Εθνική Βιβλιοθήκη[19]. Υπολείπεται όμως η ανεύρεση του πρώτου φρουρίου, από το οποίο προέκυψε η γενικότερη ονομασία Κάστρο της Ωριάς[20].

Αθαν. Πετρίδης, Πανδώρα, 1 Μαρτίου 1872

 

Σχεδόν σαράντα χρόνια αργότερα, ο Πετρίδης θα επανέλθει ξανά στο θέμα, με αφορμή έναν έντονο διάλογο μέσω άρθρων με τον Μ. Χρυσοχόου στην εφημερίδα Ο Πύρρος. Αυτή τη φορά δεν παραθέτει τους στίχους, αλλά κάνει μια σύντομη αναφορά στον τρόπο του χορεύεται το τραγούδι σε πανηγύρι του χωριού Γεωργουτσάτες Δερόπολης. (για απόσπασμα από το άρθρο με σχολιασμό για τον «χορό Δεροπολίτικο» βλ. δημοσίευση της 1ης Μαρτίου 2017 στο filipjovanis.blogspot.gr)

Δεν θα επεκταθούμε στο ζήτημα της διαφωνίας, προς επίλυση του οποίου ο Πετρίδης επιστρατεύει το «μεγάλης αξίας» δημώδες άσμα. Από δύο συνέχειες του άρθρου-απάντηση, παρουσιάζονται μόνο τα αποσπάσματα που αφορούν το τραγούδι.

 

ΕΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ «ΠΥΡΡΟΥ» ΔΙΑΦΩΤΙΖΟΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑΝ

Ο φίλος κ. Γ. Χατζήγιαννάκογλους δημοσίευσε στον Πύρρο (βλ.  αριθ. 251, 7 Φεβρ. ε. ε.) πρόσφατα το περίφημο Μακεδονικό τραγούδι του οποίου η αξία είναι ανυπολόγιστη, διότι χρησιμεύει για την ερμηνεία ονόματος πόλεως (σ.σ. το τραγούδι τιτλοφορείται Μωριόκαστρο), που επιζητείται για πολλά χρόνια και δεν βρίσκεται, θεωρείται μάλιστα ως αποκύημα δημώδους φαντασίας, από (;) το όνομα «ωρηγιάς = ωραίας», το Κάστρο της ωραίας Κόρης την οποία την ερωτεύτηκε ένας Γενίτσαρος κτλ.. Αναδημοσιεύεται και πάλι και στον Πύρρο για την μεγάλη του αξία και για την οριστική λύση του ονόματος του Κάστρου αυτού, την οποία νομίζω, ούτε ο κ. Χατζηγιαννάκογλους είχε κατά νου δημοσιεύοντάς το. Το ζήτημα έχει μια ιστορία την οποία, ας μου επιτρέψει ο κ. Χαζηγιαννάκογλους να την εκθέσω εδώ, καθώς υπάρχει ανάγκη αναπόδραστη.

Όταν ήμουν στην πατρίδα μου το 1860, πήγα στις 20 Ιουλίου στη Μονή του Προφήτη Ηλία όπου γινόταν πανήγυρις κατά την οποία συνέρχονταν από τα γύρω χωριά όλοι οι χωρικοί «συν γυναιξί και τέκνοις». Υπήρχαν οβελίες και άφθονο κρασί. Χοροί και τραγούδια πάμπολλα. Αυτό δε που μου προκάλεσε μεγάλη περιέργεια ήταν το τραγούδι της Ωραίας κόρης που τραγουδιόταν απ’ όλους μαζί.

Ο δε χορός λέγεται συγκεκριμένα «χορός Δεροπολίτικος» πηδηχτός. Γιατί σε κάθε στίχο του τραγουδιού που επαναλαμβάνεται δύο φορές, πηδούσαν ρυθμικά όλοι, άντρες και γυναίκες κατά δύο σειρές συμπλεκόμενες έτσι ώστε τα χέρια τοποθετούνταν στα ζωνάρια συμπλεγμένα, συγκροτώντας έτσι ένα σώμα των γυναικών και ένα των ανδρών. Μαζί δε οι ομάδες, πότε σχημάτιζαν κυκλικό χορό, πότε έσπαγαν τον κύκλο και σχημάτιζαν δύο κάθετες γραμμές κατά τη διάρκεια του χορού. Εκπληκτικό θέαμα. Έγραψα το άσμα και το φύλαξα ώσπου ήρθα στην Ελλάδα και το δημοσίευσα στην Πανδώρα (αν θυμάμαι καλά) ως τραγούδι Ηπειρώτικο. Αλλά ο σοφός φίλος μου κ. Ν. Γ. Πολίτης μου ανακοίνωσε ότι δεν είναι μόνο Ηπειρώτικο αλλά Πανελλήνιο. Το δημοσίευσε δε ο Πολίτης στο περιοδικό όπως και ο μακαρίτης Μηλιαράκης. Αλλά το όνομα του Κάστρου και η θέση που βρισκόταν, αμφισβητούνταν, γιατί εγώ υπέθετα ότι είναι στη Δερόπολη, ενώ εκείνοι στην Πελοπόννησο. 

Αθανάσιος Πετρίδης, Ο Πύρρος, 27 Φεβρουαρίου 1908

 

Περί του χορού, για τον οποίο έγινε λόγος παραπάνω για τη Δερόπολη, όπως και περί του επίσης περίφημου Τσιάμικου, του πιο υπέροχου σε σχέση με κάθε άλλο Ηπειρώτικο χορό, γνωστού δε και στην ελεύθερη Ελλάδα με το όνομα αυτό, αξίζει μια ειδική πραγματεία που να περιλαμβάνει εκτεταμένες πληροφορίες. Θεού θέλοντος, ίσως ασχοληθούμε κάποτε με το ζήτημα.

Αθανάσιος Πετρίδης, Ο Πύρρος, 7 Μαΐου 1908

Μεταφορά στη δημοτική: Ν. Θαλασσινός

 

 

 

[1] Βλ. φυλλάδ. 511 Ιουλ., 1, 1871 σελ 154.

[2] Buchon, la Grece continentale et la Morée 1843, σ. 395, Passow, Carmina popularia graeciae recontiotis 1860 σελ. 649.

[3] I.Ross, reisen und reisetonten durch griechenland 1841 τ. 1, σελ. 91.

[4] Τ. ΙΙΙ. σελ. 112.

[5] Pass. ό. π., σελ. 364-365.

[6] Συλλ. δημοτικών ασμάτων κλ. 1859 σελ. 72-73.

[7] Π. Τριανταφυλλίδη, Οι φυγάδες, δράμα 1870. Προλέγ. Σελ. 45.

[8] Dodwell, Α classical and topographical κτλ. 1810 vol. 11, p.112.

[9] Voyage en Gréce 1807, 1, p. 90-91. Oreas – castro.

[10] Heuzey, Le mont Olympe et l’ Acarnanie, 1860, p. 213.

[11] Βλ. Νεοελλην. Ανάλεκτ. φιλολογ. συλλ. «Παρνασσού», τομ. α’ μέρ. β’ φυλλάδ. α’ Χρονικόν Δρυοπίδος. Γεωγραφική περιγρ. Ηπειρ. σελ. 41.

[12] Ο σοφός αυτός σύλλογος στην έκθεσή του έκανε μνεία του περιστατικού, αλλ’ ανωνύμως, κατά τους όρους του κανονισμού για τους διαγωνισμούς, ο οποίος χρήζει βελτίωσης τουλάχιστον για τα πράγματα των Ηπειρωτικών και Θεσσαλικών διαγωνισμών, ώστε να περιοριστούν σε λιγότερα θέματα οι επιστημονικές έρευνες. Πολύ σπάνιοι είναι εκείνοι που θα καταφέρουν να βγουν από έναν τόσο ευρύ κύκλο ερευνών, ακόμη και στην Ευρώπη.

[13] Τουλάχιστον στη Δρόβιανη της Ηπείρου, τη γενέτειρά μου, έτσι τραγουδιέται. Ο κ. Χασιώτης, στη συλλογή του των δημοτ. Ηπειρ. ασμάτων το εξέδωσε διαφορετικό, όπως και άλλα πολλά λανθασμένα εξέδωσε. (βλ. Συλλογ. αυτού σελ. 115-116. 1866).

[14] Στους χωρικούς τονίζεται η λήγουσα.

[15] Τούρκ. λέξη σημ. κόσμο.

[16] Το παντέρημο δηλ. Στο πρώτο οξύνεται, στο β΄ προπαροξύνεται.

[17] Αϊ αντί ίθι-αϊθι και αϊ προστάκτ. Του ειμί, πορεύομαι.

[18] Συλλ. δημοτ. Ασμάτων Ηπειρ. 1866 σελ. 115.

[19] Ετ. ς΄, φυλλάδ. γ΄ σελ. 85-90.

[20] Ανέγν. και τα γραφόμενα στη σελ. 495 του παρόντος τόμου περί του Κάστρου της Ωριάς. Σ.Π.

 

 

 

Φωτογραφία άρθρου: Κάστρο της Ωριάς ή του Κατακεφάλου στην Κύθνο.
Πηγή: kastra.eu

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση