ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΣΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΠΑΛΑΜΑ ΚΑΙ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΣΕ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΤΑΥΡΟΥ ΝΤΑΓΙΟΥ

Ο εκδοτικός οίκος Literatus σας προσκαλεί στην παρουσίαση των εκδόσεων στα αλβανικά:

  1. Nikos Kazantzakis, Zorba (Ο βίος και η πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά), Roman, Selanik 2016-12-15
  2. Kostis Palamas, Të jesh i bukur dhe të vdesësh (Ο θάνατος του παλικαριού), Novela dhe tregime, Selanik 2016-12-15

 

Τα βιβλία θα παρουσιάσουν οι:

  1. Anthi Wiedenmayer, Καθηγήτρια Μετάφρασης ΑΠΘ
  2. Σταύρος Ντάγιος, Μεταφραστής των έργων
  3. Eljona Zana, Επιμελήτρια

Την εκδήλωση συντονίζει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ3: Αλέξανδρος Μάρκου

Στην παρουσίαση θα απαγγελθούν ποιήματα του Κ. Παλαμά και θα διαβαστούν αποφθέγματα από το «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» στα αλβανικά και ελληνικά.

ΔΕΥΤΕΡΑ, 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016, ώρα 19:00 στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλους 27, ΤΚ 54624, Θεσσαλονίκη.

 


 

Οι εκδόσεις παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε ειδική εκδήλωση στα Τίρανα, στην οποία παρέστη ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, καθώς και πλήθος Αλβανών, ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών.
Για τα έργα μίλησαν, ο ποιητής και διπλωμάτης Ιλιριάν Ζούπα, η καθηγήτρια της νεοελληνικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων, Μακλένα Νίκα και ο ακαδημαϊκός Γκιοβαλίν Σκούρταϊ.

Η παρούσα εμπλουτισμένη και βελτιωμένη επανέκδοση του «Ζορμπά», είναι η τρίτη που κυκλοφορεί στην Αλβανία, όπως επίσης και «Ο θάνατος του παλικαριού» του Κωστή Παλαμά, που κυκλοφορεί μαζί με μερικά από τα καλύτερα διηγήματα του συγγραφέα, τα οποία μετέφρασε η Αλβανίδα ποιήτρια, Ελιόνα Ζάνα.

Στο μουσικό μέρος της εκδήλωσης εκτελέστηκαν κομμάτια από τη μουσική του Θεοδωράκη για την ομώνυμη ταινία, ενώ φοιτητές του Πανεπιστημίου των Τιράνων χόρεψαν συρτάκι. Η εκδήλωση έτυχε ευρείας προβολής από τα κυριότερα αλβανικά ΜΜΕ, τα οποία αναφέρθηκαν με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια στην πρωτοβουλία και στην αξία των εκδόσεων, για την περαιτέρω προσέγγιση των δυο λαών.

Πηγή: Καθημερινή 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση