ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΑΡΜΥΡΟΥ

πηγές

 

Οι πηγές του Αρμυρού αναβλύζουν στην ανατολική πλαγιά του μικρού βουνού Τσιμίκος, που βρέχεται από τη λίμνη του Βουθρωτού (Άγιοι Σαράντα), σε υψόμετρο 60 – 80 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Είναι υφάλμυρες, που σημαίνει ότι το νερό τους περνάει από στρώματα ασβεστώδη και κοιτάσματα ορυκτού άλατος. Οι πηγές είναι αναρίθμητες και αφού κατά τη διαδρομή τους ενώνονται, σχηματίζουν ροή υδάτων, τα οποία χύνονται στη Λίμνη της Ρίζας ή του Μπούφου, που εκτείνεται δίπλα σ’ αυτή του Βουθρωτού. Η καταμέτρηση των πηγών είναι αδύνατη, επειδή το μέρος είναι ελώδες και με πυκνή υγρόφιλη βλάστηση, όπως καλάμια, τύφες (ψαθιά), σκύρποι (βούρλα), κλπ.  Ωστόσο, διακρίνει κανείς δύο πηγές πλούσιες, γι’ αυτό και πλησίον τους, κατά καιρούς λειτουργούσαν νερόμυλοι. Στον κάμπο δίπλα στις πηγές, δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια αμπελώνες, φυτείες εσπεριδοειδών, και εκτάσεις με λαχανικά κλπ, που αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων για τους κατοίκους της περιοχής.

Εικάζεται πως όταν ο Αριστοτέλης και ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, μιλούν για κάποια υφάλμυρη πηγή στη Χαονία από την οποία οι κάτοικοι προμηθεύονταν το αλάτι, αναφέρονται στην  πηγή του Αρμυρού.

 

«Στην Χαονία υπάρχει μια πηγή υφάλμυρου νερού ή οποία ρέει σε ένα κοντινό ποτάμι με γλυκό νερό, αλλά που δεν περιέχει ψάρια. Κατά την τοπική παράδοση, όταν ο Ηρακλής ήρθε από την Ερύθεια οδηγώντας τα βόδια (σ.σ. του Γηρυόνη) και έδωσε στους κατοίκους τη δυνατότητα επιλογής, εκείνοι επέλεξαν το αλάτι αντί των ψαριών. Προμηθεύονται το αλάτι από την πηγή. Βράζουν για λίγο το νερό αυτό και ύστερα το αφήνουν να σταθεί. Όταν κρυώσει, αφού το νερό εξατμιστεί  από τη ζέστη,  τους δίνει το αλάτι, όχι σε βώλους, αλλά αραιό και λεπτό σαν το χιόνι. Είναι πιο άτονο από το συνηθισμένο αλάτι και ως τέτοιο χρησιμοποιούνταν σε μεγαλύτερη ποσότητα, ενώ όσον αφορά στο χρώμα, δεν είναι τόσο λευκό όσο τα άλλα”.

Αριστοτέλης, Μετεωρολογικά, 359 α. 25

 

«Στην Χαονία υπάρχει μια πηγή, το νερό της οποίας το βράζουν και μετά το κρύωμά του, αποκτούν ένα αλάτι άνοστο και μη λευκό”.

Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, Φυσική ιστορία, 31-39-82

 

 

Βίντεο του Βασίλη Κρεμμύδα:

 

 

%ce%b1%cf%81%ce%bc%cf%85%cf%81%cf%8c%cf%82-2

 

 

Πηγές:

• «Φυσικός και ιστορικο – πολιτιστικός πλούτος του Νομού Αγίων Σαράντα» Dimitër Çondi, Gëzim Sala, Niko Rogo, Gentian Ruspi, Shtëpia botuese «Argjiro», Gjirokastër.

• Αριστοτέλης, Μετεωρολογικά, 359 α. 25

• Πλίνιος, Φυσική ιστορία, 31-39-82

 

Σημείωση:

Η μετάφραση των αποσπασμάτων από τα έργα των Αριστοτέλη και Πλίνιου έγινε από τα αγγλικά. Meteorology by Aristotle, Book II, part 3 από το classics.mit.edu και Pliny: Natural History, Book XXXI από το www. loebclassics.com. Μτφρ: Ν. Θαλασσινός.

Φωτογραφίες: A. Balani

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση