ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΑΡΑΣ, Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ

 

Η πρώτη μου συνάντηση με το έργο του λεσινιτσιώτη δασκάλου Βασίλη Μπαρά έγινε τη δεκαετία του ΄70. Εποχή δύσκολη για τον τόπο μας. Αμφισβητούνταν η αυτοχθονία μας. Οι πρόγονοί μας, βαφτίζονταν δουλοπάροικοι που είχαν μεταφέρει απ’ την Ελλάδα μπέηδες και αγάδες το δέκατο ένατο αιώνα, για να δουλέψουν στα τσιφλίκια τους. Αισθανόμασταν μετέωροι και δίχως ρίζες. Απλώναμε τα χέρια μας και αρπαζόμασταν από θραύσματα δημοτικών τραγουδιών και ιστορίες, που ψέλλιζαν τα χείλη των παππούδων και γιαγιάδων μας.

Τα χρόνια αυτά της αμφισβήτησης, κυκλοφορούσαν φήμες για ένα βιβλίο, καταχωνιασμένο στα άδυτα της εθνικής βιβλιοθήκης, όπου περικλείονταν η ιστορία μας από τους σκοτεινούς αιώνες της τουρκοκρατίας ως το μεσοπόλεμο. Το είχε γράψει ένας δάσκαλος απ’ τη Λεσινίτσα, που ονομάζονταν Βασίλης Μπαράς. Λέγανε πως ένα αντίγραφό του είχε φτάσει ως τη Δρόβιανη και διαβάζονταν κρυφά. Έφερε τον τίτλο: «Το Δέλβινο της Βορείου Ηπείρου και οι γειτονικές του περιοχές».

Ακόμα και σήμερα δεν είμαι σίγουρος, εάν ήταν πραγματικό ή το είχε γεννήσει η φαντασία μας, σαν στοχαζόμασταν την πνευματική και πολιτιστική μας ερημιά. Με το όνειρο του σαγηνευτικού αυτού βιβλίου, ξεκίνησα κι εγώ για την αλβανική πρωτεύουσα. Όταν είδα την υπάλληλο της βιβλιοθήκης να το βάζει μπροστά μου, δεν πίστευα στα μάτια μου. Ποτέ άλλοτε στη ζωή μου δεν κράτησα στα χέρια μου βιβλίο, με τέτοιο δέος και καρδιοχτύπι. Ήταν σα να βρήκα αυτό που έψαχνα χρόνια τριγυρίζοντας τα χωριά μας.

Τις δυο μέρες που έμεινα στα Τίρανα, ήμουν ένας άνθρωπος κουφός, αποξεχασμένος σε μια γωνιά της εθνικής βιβλιοθήκης, να διαβάζω πυρετικά. Δεν ήταν βιβλίο: «Άστραψε φως και γνώρισε ο νιος τον εαυτό του».

Τα δημοτικά μας τραγούδια, η κοιλάδα της Παύλας με τα αποδεκατισμένα χωριά, η κραυγή του Θωμά Σπύρου στου «σαραγιού την πόρτα», ο Άγιος Κοσμάς, οι γκρεμισμένοι ναοί και τα μοναστήρια, η Φοινίκη, η Δρόβιανη, το κατεστραμμένο Λυκούρσι, όλα έβγαιναν απ’ την αχλή του θρύλου κι αποκτούσαν σχήμα και μορφή.

Παρόμοιο καρδιοχτύπι έζησα όταν διάβασα λίγα χρόνια αργότερα με κομμένη την ανάσα στο «Λαϊκό Βήμα», το διήγημα της Κατίνας Παπά: «Στη συκαμιά από κάτω».

Ποιος ήταν ο Βασίλης Μπαράς; Πώς ήταν το παρουσιαστικό του, πώς κατάφερε μακριά απ’ τον τόπο μας να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη του; Στη φαντασία μου ο λεσινιτσιώτης δάσκαλος έπαιρνε τη μορφή ενός γέροντα που περιφέρονταν στους δρόμους της Αθήνας, τυραγνημένος απ’ τη νοσταλγία για την πατρίδα.

Κατέβηκα στην Ελλάδα, το 1991. Μετά το σπίτι στην Κυψέλη, όπου πέρασε τη ζωή της η διηγηματογράφος απ’ το Γιαννιτσάτι, Κατίνα Παπά, τα βήματά μου μ’ έφεραν στην οδό Πανεπιστημίου. Στα «Θεσπρωτικά νέα», την εφημερίδα με την οποία, για σαράντα χρόνια, συνεργάζονταν ο Μπαράς. Με υποδέχτηκε ο ίδιος αρχισυντάκτης που καλωσόριζε και εκείνον. Κάθισα στην δερμάτινη πολυθρόνα που κάθονταν ο δάσκαλος. Ήταν σα να μην είχε φύγει ποτέ, η μορφή του πλανιόνταν ακόμα μέσα στο γραφείο, γεμίζοντας με την παρουσία και τη ζεστασιά του λόγου του το χώρο.

Συγκινημένος ο γερο-συντάκτης από την απρόοπτη αυτή επίσκεψη ενός παιδιού πέρα απ’ τα σύνορα, απ’ την πατρίδα του Μπαρά. Αν και πέρασαν τόσα χρόνια, ακούω ακόμα τη ζεστή και αργή φωνή του.

– Εκεί καθόταν ο μπάρμπα Βασίλης, με την κορμοστασιά του σαν βελανιδιά. Άνοιγε το πανωφόρι του κι έβγαζε απ’ τη μέσα τσέπη της καρδιάς, δυο – τρεις κόλλες χαρτί γραμμένες με το χέρι. Τη μια θα μας έφερνε κάτι απ’ τα ταξίδια του στα χωριά της Μουργκάνας και την άλλη κάποιο γραπτό για τ’ αγροτικά κινήματα στην περιοχή του Δέλβινου και τη Θεσπρωτία. Εδώ ήταν το «σπίτι» του. Στις σελίδες της εφημερίδας μας φιλοξενούσαμε χρόνια τα άρθρα του. Μας λείπει, δεν το πιστεύουμε ότι έχει φύγει. Όπου να ’ναι θα φανεί, έχοντας στην τσέπη του κάποιο κείμενο για τα ξεχασμένα πανωχώρια της Μουργκάνας ή τα ονόματα δυο – τριών νέων συνδρομητών. Ήταν η ψυχή της εφημερίδας μας…

Ήταν απόγευμα όταν βγήκα απ’ τα γραφεία. Ούτε που κατάλαβα πώς πέρασε η ώρα. Κάποια στιγμή σαν να σχίστηκε ο τοίχος. Άνοιξε η πόρτα του ασανσέρ και βγήκε από μέσα ένας γηραιός άντρας με μια παλιομοδίτικη ρεπούμπλικα και βαρύ σκούρο πανωφόρι. Τι παράξενα παιχνίδια σου παίζει η φαντασία! Ξαφνιάστηκα, νόμισα ότι ήταν ο ίδιος. Στάθηκα για λίγο στο ισόγειο. Μπροστά μου κυλούσε το ποτάμι με τα λεωφορεία και τα αυτοκίνητα, που κατέβαιναν βιαστικά τη λεωφόρο για την Ομόνοια.

Λίγα μέτρα πιο πέρα ήταν το φανάρι. Τον φαντάστηκα γέρο πια, κουρασμένο, να στέκει υπομονετικά, μπροστά στο ορμητικό ποτάμι, περιμένοντας να κοπάσει μια στιγμή, για να περάσει αντίπερα. Να μεταφέρει και να σώσει από τη λησμονιά και το χρόνο κάτι απ’ το παρελθόν μας. Ήταν το ταξίδι που έκανε όλη του τη ζωή, απ’ τα νεανικά του χρόνια, όταν γύριζε στα χωριά μας, περνώντας πότε πάνω σε ξύλινα γεφύρια κι άλλοτε δίπλα απ’ τα θολά και αφρισμένα νερά της Μπίστρισσας, της Σουσίτσας, της Παύλας, του Καλαμά…

Πόσες φορές δε στάθηκα στοχαστικά μπροστά στη φωτογραφία του! Αυτή η τραχιά φυσιογνωμία, η χωριάτικη, με το μεγάλο κεφάλι και τις φαρδιές πλάτες, δεν φανερώνει άνθρωπο του γραφείου, δε βγαίνει από βιβλιοθήκες. Περισσότερο μοιάζει με ξωμάχο και περιβολάρη, με χτίστη και πελεκάνο που κατεβαίνει από τα χωριά των Ριζών. Το βιβλίο του Μπαρά είναι έργο ανθρώπου που περπάτησε τον χώρο μας. Μόχθος δασκάλου που ξεκίνησε απ’ τα χωριά της Χειμάρρας, πέρασε στη Δερόπολη, ανέβηκε στα Ριζά, περιπλανήθηκε στα Βουρκοχώρια και τη Θεσπρωτία. Έπιανε κουβέντα με βοσκούς και αγρότες, έστηνε αυτί ν’ ακούσει στα μεσοχώρια αφηγήσεις ασπρομάλληδων γερόντων. Έψαχνε στις εκκλησίες και στις βιβλιοθήκες των μοναστηριών, εκεί που οι παπάδες των χωριών μας, έγραφαν γεννήσεις, θανατικά, λοιμούς, θεομηνίες και κατακλυσμούς. Μικρά, ασήμαντα γεγονότα, όλα αυτά που αποτελούν την τοπική ιστορία. Που χάνονται με το θάνατο ενός γέροντα, με το κάψιμο ενός χρονικού, ενός συναξαριού. Τεκμήρια, μαρτυρίες ενός ακριτικού τμήματος του ελληνισμού που έπρεπε να σωθούν. Ο Βασίλης Μπαράς δεν είχε την επίγνωση και την συνθετική ικανότητα του ιστορικού. Όποιος διαβάσει το έργο του, αισθάνεται ότι βρίσκεται μπροστά σ’ ένα μεγάλο δεφτέρι, όπου καταγράφει γεγονότα, χρονολογίες, ονόματα ναών, δασκάλων και ιερέων, σχολικά προγράμματα, συντεχνίες και δρομολόγια κυρατζήδων. Είναι αυτό που θα ονομάζαμε αλεύρι για τον μελλοντικό ιστορικό, το λαογράφο, το λογοτέχνη. Μέσα στα χαρτιά του, γράφει ο Βρανούσης, υπήρχαν σημαντικά και ασήμαντα γεγονότα. Συμπλέκονταν η ιστορία με τη λαογραφία, οι μύθοι με την πραγματικότητα. Δεν υπάρχει η ιεράρχηση του ιστορικού.

Ο Βασίλης Μπαράς συνεχίζει την παράδοση των χρονογράφων μας που βγαίνουν απ’ την τουρκοκρατία. Ακολουθεί τα χνάρια του Βασίλη Ζώτου Μολοσσού, του Αθανάσιου Πετρίδη, του Αθανάσιου Οικονομίδη. Μα πάνω απ’ όλα, του ανθρώπου που αποκαλούσε δάσκαλο, του Νικόλαου Μυστακίδη.

Απ’ αυτούς κληρονόμησε την έγνοια και το μεράκι να σκαλίζει και να σκάβει τον τόπο μας, ν’ αφουγκράζεται τη φωνή του. Να έχει το κεφάλι σκυμμένο χαμηλά, στα ταπεινά, σε όσα δεν έχουν φωνή.

Τι είναι όμως αυτό που διαφοροποιεί το έργο του, απ’ τα κείμενα των λογίων της τουρκοκρατίας; Έμενε ο Μπαράς μόνο σε μια ψυχρή καταγραφή; Αυτή την σισύφεια εργασία την είχε φέρει σε πέρας καλύτερα απ’ όλους ο Νικόλαος Μυστακίδης.

Σώζεται στην εφημερίδα «Πύρρος» του 1907, μια διαμάχη ανάμεσα στα χωριά Δρόβιανη και Λεσινίτσα για την οριοθέτηση των μεταξύ τους συνόρων. Πρόκειται για μια έριδα αιώνων. Ένα από εκείνα τα γεγονότα, που κατέληγαν σε χειροδικίες, ατελείωτα δικαστήρια, άσβηστες έχθρες, ακόμη και σε φόνους.

Ο νεαρός Μπαράς επιχειρεί να τεκμηριώσει το δίκιο του χωριού του καταθέτοντας γραπτές μαρτυρίες και ιστορικά ντοκουμέντα (άσχετα αν αυτά αμφισβητούνται από τον Μυστακίδη!). Ήταν 23 χρονών!

Αυτό ήταν το νέο που ως έναν βαθμό έφερνε ο Βασίλης Μπαράς στη  Βορειοηπειρωτική λογιοσύνη. Μια πρώτη προσπάθεια διαχωρισμού της ιστορίας μας, απ’ τη μυθολογία και τους θρύλους. Με το έργο του, το παρελθόν μας δεν είναι πια το ιδεαλιστικό και ευφάνταστο νεφέλωμα που με μεγαλοστομίες παρουσιάζει στα βιβλία του ο Βασίλης Ζώτος Μολοσσός.

Δεν θεωρώ λοιπόν ότι έχουμε να κάνουμε μόνο με γεγονότα και χρονολογίες, όπως καταγράφονται στο τεράστιο έργο του Μυστακίδη «Χρονολογικά σημειώματα», του οποίου την τύχη δυστυχώς αγνοούμε. Οι αγώνες των χωριών μας ενάντια στους Δελβινιώτες μπέηδες και στον Αλή Πασά, δεν είναι μόνο τραγούδια και θρύλοι αλλά αποκτούν και μια ιστορική διάσταση. Η αναχαίτιση του εξισλαμισμού, παίρνει στην κοιλάδα της Παύλας με τα κατεστραμμένα χωριά, τη μορφή ενός αγώνα ζωής και θανάτου. Εκφραστής της αντίστασης, ένας ιερέας, που αντί για αγιαστούρα και λιβάνι, κρατάει ρομφαία. Ο παπά Γιάννης! Οι μπαλάντες των χωριών μας με «το αίμα που φωνάζει τις νύχτες», παίρνουν  μορφή αγροτικών κινημάτων, και ο Θωμάς Σπύρος απ’ το Βούρκο, ανεβαίνει στο βάθρο του λαϊκού ηγέτη της αγροτιάς.

Είναι αδύνατο να γράψεις για το Βασίλη Μπαρά και το έργο του, χωρίς ν’ αναφέρεις το όνομα του Ηπειρώτη ιστορικού Λέανδρου Βρανούση.

Γράφει ο Βρανούσης στον πρόλογο του βιβλίου που επιμελήθηκε: «Όταν πέθανε, το έργο που άφησε ήταν ένας όγκος χαρτιών… Όταν μου το ’φεραν να το ιδώ, πέρασα αρκετά μερόνυχτα φυλλομετρώνταςξεχωρίζοντας ενότητες, ταξινομώντας…. Μου ζητούσαν να πω τη γνώμη μου. Βγαίνει τίποτα απ’ αυτά τα χαρτιά ή είναι άχρηστα;»  Αποφάσισε πως άξιζαν να τα κρατήσει και ανέλαβε το μόχθο του ξεδιαλέγματος και της συγκρότησης του βιβλίου που όλοι γνωρίζουμε.

Δεν είναι μόνο η μεγαλοψυχία του σπουδαίου ιστορικού και ο σεβασμός για το γέρο δάσκαλο που συντέλεσαν στο να σωθούν τα «χαρτιά» του Μπαρά και να έχουμε σήμερα το έργο του.

Ο Βρανούσης, γνώριζε πως ο Βορειοηπειρωτικός ελληνισμός με τα κλειστά σύνορα, την απομόνωση, δεν βίωνε μόνο τον ακρωτηριασμό απ’ τον εθνικό κορμό, αλλά και από το ίδιο το παρελθόν του.

Το έργο του Μπαρά, παρόλες τις ατέλειες και τις αδυναμίες του, μαζί με τα γραπτά του Μυστακίδη, του Πετρίδη, του Αθανασίου Οικονομίδη, αποτελούσαν την τοπική ιστορία του ακριτικού αυτού τμήματος του ελληνισμού. Μόνο αν σκεφτεί κανείς τη λαίλαπα του 1967, την καταστροφή των ναών και μοναστηριών, τον αποκλεισμό του ελληνικού βιβλίου, μόνο τότε μπορεί να εκτιμήσει την απόφαση του Βρανούση, να στηρίξει με το επιστημονικό του κύρος το έργο του Μπαρά.

Χρωστούμε ευγνωμοσύνη στον ιστορικό Λέανδρο Βρανούση, που έσωσε και ταξινόμησε το έργο του Βασίλη Μπαρά, όπως και στον άλλο Γιαννιώτη λόγιο και γυμνασιάρχη της Ζωσιμαίας Σχολής, το Χρήστο Σούλη που έσωσε το έργο του άλλου δασκάλου και ιστοριοδίφη μας, του Νικόλαου Μυστακίδη, καταθέτοντας μια πρώτη, κατατοπιστική εργογραφία στα «Ηπειρωτικά Χρονικά» λίγους μήνες μετά το θάνατό του.

Ο ιστορικός που έσκυψε με σεβασμό πάνω στα «χαρτιά» του Βασίλη Μπαρά, εκτιμούσε ότι το έργο του δεν ήταν μόνο αυτός ο ογκώδης τόμος, που βγήκε μετά το θάνατό του. Υπήρχαν ακόμα αξεδιάλυτα σημειώματα, χειρόγραφα και διάσπαρτα γραπτά σε εφημερίδες που μπορούσαν να συγκροτήσουν έναν δεύτερο τόμο. Από ένα φευγαλέο βλέμμα στα «Θεσπρωτικά νέα», διαπιστώνουμε ότι απ’ το ανέκδοτο έργο του Μπαρά, θα μπορούσαν να συγκροτηθούν δύο βιβλία: Ένα ιστορικό και τ’ άλλο λαογραφικό, αν και στα γραπτά του δεν υπάρχει διαχωριστική γραμμή στα δύο αυτά είδη.

Δε θα σταθώ στις λαογραφικές διαδρομές του Μπαρά, στα Πανωχώρια και Κατωχώρια της Μουργκάνας, ένα πολύτιμο υλικό για τη γη της Θεσπρωτίας, που περπάτησε χρόνια ο λεσινιτσιώτης δάσκαλος, όταν του έκλεισαν την πόρτα της πατρίδας. Ελπίζω μια μέρα να σκύψει κάποιος πάνω στα γραπτά αυτά που θα βάλουν το Μπαρά δίπλα στο λόγιο και λαογράφο της Θεσπρωτίας, τον Τσαμαντιώτη Νικόλαο Νίτσιο.

Για μας, πολύτιμα είναι τα κείμενά του για τα αγροτικά κινήματα στην περιοχή του Δελβίνου. Δεν υπερβάλλω αν πω ότι τα κείμενα αυτά που η συγγραφή τους στα «Θεσπρωτικά νέα» κράτησε χρόνια, αποτελούν συγκλονιστικές σελίδες από την ιστορία μας και είναι ίσως το πιο επίκαιρο κεφάλαιο από το έργο του Μπαρά. Όποιος γνωρίζει τις απόπειρες που γίνονται σήμερα για τον σφετερισμό της γης μας, συνειδητοποιεί ότι η έκδοση του έργου αυτού, γίνεται επιτακτική ανάγκη για τα τ’ αποδεκατισμένα από τη σύγχρονη ξενιτιά χωριά μας.

Είναι πολλοί οι λόγοι που καθιστούν χρήσιμο και αναντικατάστατο το έργο του Βασίλη Μπαρά. Που το κάνουν πέντε δεκαετίες μετά το θάνατό του επίκαιρο. Χρειαζόμαστε το σοφό και ακάματο δάσκαλο απ’ τη Λεσινίτσα, έχει πολλά να μας δώσει και να μας διδάξει. Σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς ο Μπαράς, ένας δικός μας άνθρωπος, βάζει στα χέρια μας επιχειρήματα και απαντήσεις σε  τυχόν αμφισβητήσεις της ιστορίας μας.

Το βιβλίο «Το Δέλβινο…» είναι απ’ τα βιβλία εκείνα που τα έχουν ανάγκη οι μειονότητες. Δεν αποτελεί ιστορικό πόνημα με τη σύγχρονη έννοια. Παρά ταύτα, ο Βασίλης Μπαράς χάραξε δρόμους, έβαλε οδοδείκτες και φωτεινά σημάδια για τους μεταγενέστερους.

Θωμάς Στεργιόπουλος

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση