Ο ΑΕΙΚΙΝΗΤΟΣ ΛΟΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ

Με αφορμή την συμπλήρωση 190 χρόνων από τη γέννηση του Αθανάσιου Πετρίδη, το διαδικτυακό περιοδικό Δρυς θα καταβάλλει προσπάθειες το τρέχον έτος, ώστε να είναι προσβάσιμα για το κοινό, δείγματα του έργου και πληροφορίες για την σταδιοδρομία ενός Ηπειρώτη λογίου με προσφορά στα τοπικά και όχι μόνο, γράμματα.

 

Βιογραφία

Ο Αθανάσιος Πετρίδης γεννήθηκε το 1828 στη Δρόβιανη Δελβίνου. Ήταν γιος του διδασκάλου Πέτρου Πετρίδη, ενώ τα αδέρφια του Κωνσταντίνος και Παναγιώτης (παπά – Πάνος) ακολούθησαν, όπως και ο ίδιος, τα βήματα του πατέρα τους, υπηρετώντας ως εκπαιδευτικοί στην ιδιαίτερη πατρίδα τους και σε σχολεία γειτονικών περιοχών. Σπούδασε στα Γιάννενα και στην Κέρκυρα και για ένα έτος στην φιλοσοφική σχολή του Εθνικού Πανεπιστημίου. Για λίγα χρόνια διδάσκει στην πατρίδα του, Δρόβιανη. Το 1867 διορίζεται Ελληνοδιδάσκαλος στην Αρεόπολη Λακωνίας. Το 1876 διορίζεται σχολάρχης στη Θουρία Μεσσηνίας και το 1879 μετατίθεται στον Πύργο Ηλείας. Στη συνέχεια υπηρετεί στην Κυπαρισσία, στον Κάμπο Αβίας και τη Μεσσήνη Μεσσηνίας, στο Κορωπί και τέλος ως Σχολάρχης Πειραιώς έως τα τέλη της δεκαετίας του 1890.

Πολυσχιδής προσωπικότητα, δημοσιεύει την περίοδο 1863 – 1910 (κατά προσέγγιση), πλήθος άρθρων και μελετών σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες της εποχής. Εξέδωσε επίσης πραγματείες σχετικά με θέματα αρχαιολογίας και γεωγραφίας της Ηπείρου και της Πελοποννήσου. Αξιοσημείωτο είναι το εύρος των ενδιαφερόντων του, που καλύπτουν τομείς όπως ιστορία, λαογραφία, εθνολογία, αρχαιολογία, φιλοσοφία, θρησκειολογία, γλωσσολογία, μουσική κ.α..

Διεξήγαγε ερευνητικές περιηγήσεις σχεδόν σε όλα τα μέρη όπου υπηρέτησε, περισώζοντας έτσι σημαντικό υλικό που αφορά όχι μόνο την Ήπειρο και κυρίως το βόρειο τμήμα της, αλλά και τις περιοχές της Λακωνίας, Μεσσηνίας κτλ.. Τα αποτελέσματά των ερευνών αυτών είδαν το φως της δημοσιότητας αποτελώντας πηγές πληροφοριών για την εποχή, ενώ σε περιπτώσεις, προκάλεσαν αντιδράσεις και συζητήσεις στους κύκλους των λογίων.

Αναφέρεται ως Πρόεδρος της Φιλανθρωπικής Αδελφότητος των εν Πειραιεί Ηπειρωτών (1906) ενώ σε δημοσίευμα της εφημερίδας Ο Πύρρος Αθηνών (1905), στην οποία αρθρογραφούσε κατά την τελευταία δεκαετία της ζωής του, ως «επίτιμος πρόεδρος της Ηπειρωτικής Αδελφότητος Πειραιώς» και «έμπιστος δε  του Αλ. Κουμουνδούρου ούτινος εχρησίμευε ως έμπιστος και μέντωρ εις τας Αλβανικάς του ενεργείας». Επίσης ως γραμματέας του Ζενέλ Γκιολέκα, γεγονός για το οποίο κάνει λόγο ο ίδιος ο Πετρίδης σε σειρά άρθρων με θέμα την εξέλιξη των γεγονότων κατά την γνωστή ως επανάσταση του Γκιολέκα η οποία ξέσπασε το 1847 σε νότια Αλβανία και Ήπειρο. Εκεί επισημαίνεται ότι προτάθηκε στον ίδιο, «μείρακα ήδη όντα», να γράφει τις επιστολές του αρχηγού των εξεγερμένων μπέηδων κατά την παραμονή του στην περιοχή Δελβίνου.

Ο ίδιος αναφέρει ότι ήταν υπέρμαχος της ελληνοαλβανικής συνεννόησης, ακόμη και ενώσεως των δύο χωρών «υπό το δυαδικόν πολιτειακόν σύστημα Αυστρίας και Ουγγαρίας» πράγμα που επιβεβαιώνεται από τις παρεμβάσεις του με ομιλίες και άρθρα στις αρχές του 20ου αιώνα, αλλά και από την υποστήριξη εκ μέρους του της «πελασγικής γλωσσικής θεωρίας» η οποία κυριάρχησε σε κύκλους της εποχής παρά τις παρεπιστημονικές της καταβολές.

Ο λόγιος Αθανάσιος Πετρίδης αφιέρωσε τη ζωή του στην προσπάθεια προβολής της ιδιαίτερης πατρίδας του και τοποθέτησής της στον «εθνογραφικό χάρτη» του Ελληνισμού της εποχής του. Μεριμνούσε για την πρόοδο των περιοχών όπου υπηρέτησε ως σχολάρχης και είχε μια σχετικά διακριτική συμμετοχή στα κοινά. Το κύριο γνώρισμα όμως, που θα λέγαμε ότι τον χαρακτηρίζει απόλυτα, ήταν ο ακούραστος ζήλος για την εξέταση και επίλυση φιλολογικών ζητημάτων εν γένει. Υπήρξε αντεπιστέλλον μέλος του Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου Κωνσταντινούπολης (έτος εκλογής 1864) και του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσού όπου δημοσίευσε άρθρα και μελέτες και εκφώνησε διαλέξεις.

Ήταν πατέρας επτά τέκνων εκ των οποίων, ο γιος του Πύρρος Πετρίδης «διετέλεσε Γυμνασιάρχης σε πολλά σχολεία», ενώ η κόρη του Εύχαρις αναφέρεται ως μία από τις πρώτες φοιτήτριες της νομικής και από τις πρώτες ελληνίδες δικηγόρους.

Απεβίωσε στον Πειραιά στις 3 Ιανουαρίου του 1912.

 

Υλικό που θα παρουσιαστεί και ζητήματα που θα θιχτούν στο φετινό αφιέρωμα του «Δρυός»:

Κείμενα του Αθανάσιου Πετρίδη μεταφερμένα στη δημοτική και μερικές περιλήψεις από μελέτες του. Επισκόπηση των άρθρων του και των πραγματειών που εξέδωσε. Σχολιασμοί για διάφορα στοιχεία που παραθέτει αλλά και για τις παρερμηνείες και ανακρίβειες, οι οποίες δικαιολογούνται ως έναν βαθμό στο πλαίσιο της εποχής, ταυτόχρονα όμως αποτελούν προϊόν ενός «εξ υπερβολής εθνικού ζήλου» (αναφορά Π. Κουπιτώρη σε απάντηση προς Π. Πετρίδη).

Το σημαντικό γεγονός της πρώτης ολοκληρωμένης δημοσίευσης του «Χρονικού της Δρόπολης» (Χρονικόν Δρυοπίδος, 1871) αλλά και η αντιμετώπιση του «ιστορικού αυτού μυθιστορήματος λογίας κατασκευής» ως αξιόπιστο ιστορικό κείμενο (!) πράγμα που διαπνέει σχεδόν το σύνολο του έργου του και που επίσης επηρέασε τους μεταγενέστερους ερευνητές οδηγώντας τους σε λανθασμένα συμπεράσματα. Ο απόηχος των συμπερασμάτων αυτών είναι εμφανής ακόμα και σήμερα, παρά την ύπαρξη περιπτώσεων όπου ο ίδιος ο Πετρίδης εκφράζει επιφυλάξεις για κάποιες πληροφορίες του χρονικού.

Η δημοσίευση αρχαίων και μεσαιωνικών επιγραφών, η διάσωση δημωδών ασμάτων και παραδόσεων αλλά και οι λόγιες παρεμβάσεις όπως και ο έντονος τοπικισμός που τον χαρακτηρίζει.

Οι εκδόσεις του και το έτοιμο -κατά τον ίδιο- υλικό που δεν ευτύχησε να τυπωθεί ή που δεν γνωρίζουμε τι απέγινε.

Οι αντιπαραθέσεις (και η ανταλλαγή απόψεων) με τους Κωνσταντίνο Παπαρρηγόπουλο, Νικόλαο Πολίτη, Παναγιώτη Κουπιτώρη, Απ. Μακράκη, Χρ. Χρηστοβασίλη κ.α.. Οι «Κριτικαί επιστασίαι» του, οι παρατηρήσεις πάνω σε κείμενα των Αλέξανδρου Πάλη, Δημήτριου Σεμιτέλου, Παναγιώτη Αραβαντινού, Χριστόφορου Περραιβού κ.α..

Η επισήμανση του στόχου μιας επιστημονικής προσέγγισης των ζητημάτων με τα οποία καταπιάνονταν οι λόγιοι, αλλά και η ταυτόχρονη, αναπόφευκτη ίσως, λόγω των ελλιπών διαθέσιμων μέσων και των ιδεολογικών κατευθύνσεων της εποχής, απόκλιση από τον στόχο αυτό.

Ο εθνικός απώτερος σκοπός του πολύχρονου κοπιώδους μόχθου του αλλά και μια τάση ειλικρινούς αποδοχής «επίπονων» για την εποχή ιστορικών πραγματικοτήτων και η θετική στάση του όσον αφορά την προσέγγιση με γειτονικούς λαούς.

Οι δωρεές του στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, οπτικό υλικό από την πατρίδα του Δρόβιανη και γενικά πληροφορίες που τον αφορούν.

 

 

Πηγές:

Καραβίας Νότης Δ., Αθανάσιος Π. Πετρίδης. Ο υποδειγματικός Βορειοηπειρώτης λόγιος, εργογραφία και άλλες άγνωστες πτυχές της ζωής του, Αθήνα 1995.

Μπαράς Βασίλειος, Το Δέλβινο της Βορείου Ηπείρου και οι γειτονικές του περιοχές, Αθήναι, 1966.

Σταύρου Ηλίας, Το χρονικό της Δρόβιανης, Εκδ. Ο Παλμός της Λεσινίτσας, Αθήνα 1998.

Δρόσος Κυριάκος, Το γενεαλογικό δέντρο της Δρόβιανης, 2014.

Ο Εν Κωνσταντινουπόλει Ελληνικός Φιλολογικός Σύλλογος, Σύγγραμμα περιοδικόν, Τόμος Ι’, 1875-1876.

Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός, Λογοδοσία των κατά το έβδομον έτος γενομένων (…), Αθήνησι, 1873.

Εφ. Φωνή της Ηπείρου, 1 Οκτωβρίου 1893 / 22 Οκτωβρίου 1893 / 8 Νοεμβρίου 1903.

Εφ. Ο Πύρρος, 23 Σεπτεμβρίου 1905.

Περιοδ. Ηπειρωτική Εταιρεία, Μάιος-Ιούνιος 2001, τεύχ. 268.

Τρίχα Λύντια, Δικηγορείν εν Αθήναις. Μια διαδρομή στον 19ο αιώνα, Εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, 2003.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση