Η ΙΠΤΑΜΕΝΗ ΚΟΡΗ

Ένα διήγημα της Κερκυραίας ποιήτριας-πεζογράφου Κατίνας Βλάχου από την συλλογή Η λιτάνευση του ιχθύος (εκδ. Φιλύρα, 2017).

Η Κατίνα Βλάχου γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1950. Σπούδασε αρχιτεκτονική στη Γαλλία και εργάστηκε στην Κολωνία, την Αθήνα και την Κέρκυρα, όπου ζει από το 1988. Έχει γράψει βιβλία πεζογραφίας και ποίησης. Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί στα λογοτεχνικά περιοδικά ‘Καταφύγιο’, ‘Πόρφυρας’ και ‘Νέα Εστία’, καθώς και στο διαδίκτυο, και χρονογραφήματά της στον κερκυραϊκό περιοδικό τύπο.

 

 

 

 

Είναι μεγάλη η παραλία κι η άμμος της, πρόσφατα ξεπλυμένη από τη φουσκοθαλασσιά, σταθερή. Να περπατάς επάνω της με γυμνά πόδια, απόλαυση. Δροσιά στα πέλματα, βάλσαμο στην ψυχή, καθώς  η ομορφιά της φύσης γιατρεύει τ’ αθεράπευτα. Άνθρωποι σκόρπιοι, σώματα χαλαρά αφημένα στην ακτή, χωρίς ομπρέλες, είναι ακόμα Μάης κι ο ήλιος κρύβεται ελαφρά  πίσω από ένα σύννεφο υγρασίας. Σκέψεις ανάλαφρες και φευγαλέες πετούν ολόγυρα, χωρίς ειρμό και χωρίς βάθος. Σκέψεις που τις γεννούν εικόνες, αυτές οι εικόνες οι απλοϊκές, μιας φύσης που δεν έχει απορίες. Από μακριά, κι ας είναι ο ήλιος σήμερα θαμπός, ζεστός ο αέρας σχηματίζει χαμηλά ελάχιστους αντικατοπτρισμούς. Για να ονειρεύεται κανείς με μέτρο, όταν, ξαπλωμένος, βλέπει από την οπτική γωνία της άμμου την παραλία σ’ όλο της το ανάπτυγμα.

Μακριά, στην πέρα άκρη της ακτής,  κινείται  σώμα νεαρό. Τόσο νεαρό, που, ακόμα και καθώς πλησιάζει,  μόλις διακρίνονται ανατομικά σημάδια φύλου. Ωστόσο, η σεμνή περιβολή και η χάρη της κίνησης δεν αφήνουν αμφιβολίες· είναι σαφώς κορίτσι. Περπατά με ήρεμο ρυθμό πλάι στο ανεπαίσθητο κύμα, που λειαίνει την άμμο με υπομονή πάλι και πάλι. Το κορίτσι ακολουθεί αυτή την αβέβαιη διαχωριστική γραμμή νερού και άμμου με βλέμμα χαμηλωμένο. Ψάχνει ίσως για κογχύλια και όστρακα. Μοιάζει να  προσπαθεί να μην ξεφύγει από την πορεία που επέλεξε ως παιχνίδι, να περπατά στο όριο, ή απλά είναι απορροφημένη στις πρώιμες  απορίες της εφηβείας της. Ανεπιτήδευτη ακολουθεί τις καμπύλες του ήπιου κυματισμού, εκεί που αφήνει η θάλασσα σημάδι εφήμερο. Βηματισμός γεμάτος χάρη αλλά χωρίς αυτοσυνείδηση της αρμονίας που εκπέμπει.  Καθώς πλησιάζει, ψηλή, λιγνή, εσωστρεφής η ίδια, στρέφονται  βλέμματα πάνω στη φυσική της χάρη, μα αυτή δεν βλέπει παρά εκεί όπου πατούν τα πέλματά της. Αφοσιωμένη σε συλλογισμούς που αγωνίζονται να ωριμάσουν ή απλά αφημένη στο πανηγύρι των αισθήσεων, που ως παιδί -ακόμα ανόθευτο κομμάτι φύσης- δικαιούται να γεύεται χωρίς δεύτερη σκέψη. Μαλλιά κοντά αγορίστικα και μάτια σκούρα αλλά μεγάλα. Λαιμός μακρύς, λίγο σκυφτός κι οι ώμοι ελαφρά κυρτοί. Δεν ξέρει ακόμη να προβάλλει τις αρετές του σώματος με έπαρση, κι αυτό  την κάνει ίσως  ομορφότερη.

Στη μέση της παραλίας το κύμα δυνατότερο βρέχει τα πόδια ρυθμικά ως τους αστράγαλους. Λες και της δίνει σήμα το νερό, το βήμα γίνεται ταχύ. Χωρίς να ξέρει το γιατί, αρχίζει πια να τρέχει. Λες κι έχει βάλει στοίχημα να φτάσει μακριά όσο πιο γρήγορα μπορεί. Προς την ελευθερία; Προς το άγνωστο και τη ζωή;  Μεγάλες δρασκελιές και το κεφάλι ανασηκώνεται να αντιμετωπίσει την αντίσταση της αύρας. Ο θώρακας ανοίγεται στη γρήγορη αναπνοή, πλαταίνουν οι ώμοι κι ο λαιμός ορθώνεται σαν μίσχος. Χέρια και πόδια κρατούν με ακρίβεια το ρυθμό της ταχύτητας, που άκοπα μετράει την απόσταση. Σαν την γαζέλα δρασκελίζει τον αφρό, αφήνοντας στην άμμο τα ίχνη των πελμάτων της. Μόλις που αγγίζουν κάτω ανάλαφρα και πάλι υψώνονται με χάρη. Μορφή από άγαλμα εφήβου  πρώιμης αρχαιότητας, με τη γνωστή εσωστρέφεια και το αμυδρό χαμόγελο στα χείλη. Χαμόγελο εσωτερικής χαράς, όταν το σώμα βρίσκεται ελεύθερο στη φύση κι απολαμβάνει την κίνηση με τόση ευκολία.  Χαμόγελο αδιαφανές και ανεπίγνωστο· αλλά που εκπέμπει.

Τρέχει σαν να είναι μόνη κι ας είναι όλων τα μάτια πάνω της στραμμένα. Με θαυμασμό, με απόλαυση, η όρασή τους την ακολουθεί. Μία δύναμη άνωσης δημιουργείται γύρω της από την συμπυκνωμένη ενέργεια τόσων θαυμαστικών βλεμμάτων, που ίσως συνδυάζονται και με ρεύματα ανοδικά θερμού αέρα. Σιγά-σιγά ανεβαίνει το σώμα της κόρης, ώσπου δεν ακουμπούν τα πέλματα στην άμμο. Ακόμα μακριά,  ακόμα χαμηλά, δεν γίνεται ορατό  το γεγονός πως έχει ήδη απογειωθεί. Σταθερά απομακρύνεται από το επίπεδο της άμμου όλο ψηλότερα, όλο πιο πέρα,  φεύγοντας προς την άλλη άκρη της ακτής. Η ίδια δεν ξέρει πως πετά, παρά έχει μόνο την θαυμάσια αίσθηση μιας  πρωτοφανούς ελευθερίας, όταν τα φυσικά στοιχεία περιβάλλουν απαλά, χωρίς να το περιορίζουν, αυτό το σώμα που της είναι ακόμα άγνωστο.

Πώς έγινε, αναρωτιούνται εκείνοι που κοιτούν. Πού πήγε ο νόμος της βαρύτητας; Μάλλον η ενέργεια του θαυμασμού τόσων ανθρώπων  για την εικόνα ετούτη, την τόσο απερίγραπτα ανάλαφρη και ωραία, έδωσε στη στιγμή  ιδιότητες ονείρου. Αναίρεσε το λίγο, αλήθεια, βάρος του λεπτού κορμιού και το άφησε να αναδεύεται ιπτάμενο ανάμεσα από  ριπές του αέρα. Βοήθησε και το μεγάλο μήκος της συγκεκριμένης παραλίας, αφού έδινε στο νεαρό κορίτσι  τη δυνατότητα να  το αξιοποιήσει για να απογειωθεί. Κι όχι πως είναι αχανής, αφού με γυμνό μάτι βλέπεις και την αρχή της και το τέλος της. Αλλά από την οπτική γωνία ενός κόκκου  άμμου που την αποτελεί είναι, φυσικά, απέραντη και αρκετή για να πετάξει ένα σώμα τόσο όμορφο χωρίς προσπάθεια, απλά επειδή ένιωσε ελαφράδα στην ψυχή του. Ή επειδή κάποιοι το κοίταξαν με απεριόριστο ενθουσιασμό και του εμφύσησαν την επιθυμία να ακολουθήσει τροχιές ουράνιου σώματος.

Όλοι είδαν την εικόνα κι όλοι θαύμασαν. Έμειναν σιωπηλοί μέχρι που η κόρη ξεμάκρυνε στην πέρα άκρη της ακτής κι όλο ψηλότερα, ώσπου κρύφτηκε  εκεί που σύννεφα υγρασίας ενώνονται με τη γραμμή του ορίζοντα δυσδιάκριτα.  Όλοι είδαν μα κανείς δεν μίλησε για ώρα πολλή. Ίσως περίμεναν να επιστρέψει, πετώντας όπως έφυγε. Για κάποιους  η σιωπή ήταν απαραίτητη, ώστε η εικόνα να μείνει ανόθευτη και ευεργετική σε επίπεδο αισθήσεων για πάντα, ακόμα κι αν η κόρη δεν θα επέστρεφε. Για άλλους ήταν από δέος για το απίστευτο συμβάν. Καλύτερα να το αποσιωπήσουν για να ξεχαστεί, σαν να μην έγινε, αφού μπορεί να ήταν αποκύημα της φαντασίας τους.  Μερικοί, ωστόσο, ζήλεψαν, που ένα σώμα είχε καταφέρει να βγει από το πλαίσιο που καθηλώνει όλα τα σώματα δια βίου στα γήινά τους όρια. Υπονοώντας και τον άλλο εκείνο φόβο, που αργότερα τα προς-γειώνει στην ανυπαρξία. Μπα, σκέφτηκαν, της φαντασίας μου ήταν!  Άλλοι φοβήθηκαν, πώς τόση ομορφιά μπορεί να  φέρει το μυαλό σε καταστάσεις ακραίες,  να μην ορίζει πια επιθυμίες και επιλογές, φεύγοντας σε δρόμους άγνωστους και δαιδαλώδεις, ανεξέλεγκτο.  Μερικοί, ίσως,  σκέφτηκαν με ενοχή πως, πάει το κορίτσι, χάθηκε άδικα, κι εγώ δεν έκανα κάτι να το βοηθήσω, ενώ μπροστά μου άρχισε να απογειώνεται, προεξοφλώντας έτσι, εντελώς  αυθαίρετα, πως η ιπτάμενη κόρη  διέτρεχε κίνδυνο μεγάλο να χαθεί εις το στερέωμα από νεανική απερισκεψία.   Κάποια μητέρα είπε μέσα της, «ήταν τόσο χαριτωμένο κοριτσάκι! Καλά, γονείς δεν είχε να το προστατέψουν;» Κοίταξε  τα παιδιά  της με αγωνία. Λες να συμβεί και στο δικό μου, αναρωτήθηκε, δεν είπε κάτι στον πατέρα που ήταν δίπλα. Θα με περάσει για τρελή, φοβήθηκε.  Εκείνος είχε, ενδεχομένως, σκύψει ξανά στην εφημερίδα του, σαν να μην είχε προκύψει το συμβάν. Κι αν είδε, δεν εξέφρασε το θαυμασμό του, μην παρεξηγηθεί.  Κι ύστερα πόσο σίγουρος ήταν πως είδε αλήθεια;

Κι άλλοι πολλοί θεώρησαν πως επρόκειτο για  φαντασίωση.  Και μάλιστα αποκλειστικά δική του ο καθένας. Όλοι έχουμε ανάγκη το υπερβατικό, σκέφτηκαν οι πιο υποψιασμένοι, κι ήταν σήμερα οι καιρικές συνθήκες ευνοϊκές για τη δημιουργία οπτικής απάτης, με τέτοια ζέστη και υγρασία.  Αλλά και οι  συνθήκες γενικώς, στις μέρες μας, προτάσσουν την ανάγκη της φυγής στην παρηγοριά της φαντασίας.

Η εικόνα της ιπτάμενης κόρης δεν έσβησε ποτέ από τις μνήμες όσων είχαν την τύχη να βρεθούν εκεί  το μαγικό εκείνο απόγευμα. Αλλά το γεγονός δεν έγινε ποτέ αφετηρία  μιας αφήγησης, αφού κανείς δεν μίλησε ποτέ γι αυτό, ώστε να μπει σε λέξεις και να μεταδοθεί από το ένα στόμα στο άλλο κι από αυτί σε αυτί. Κανείς δεν τόλμησε να περιγράψει το συμβάν, αφού ο καθένας νόμισε πως ήταν μία δική του πλάνη. Ντράπηκαν όλοι να δηλώσουν πόσο η εικόνα αυτή τους είχε ενθουσιάσει. Ο ένας κοίταζε τον άλλο, ψάχνοντας να διακρίνει στα μάτια του κάποιο σημάδι πως είχε δει κι εκείνος. Μάταια. Όλοι χαμήλωναν ενοχικά το βλέμμα. Λες και η ζωντανή ομορφιά απαγορεύεται ως είδος απόλαυσης, έξω από τα θεσμοθετημένα όρια της απεικόνισής της με κάποια μορφή τέχνης. Μία φωτογραφία της ιπτάμενης κόρης ή μία ζωγραφική απόδοσή της θα ήταν απολύτως θεμιτή, ακόμα και εντελώς γυμνή αν ήταν. Η ασηψία της αναπαραγωγής επιτρέπει τον θαυμασμό και την ανάταση, αλλά με μέτρο, μπροστά στην ομορφιά. Εδώ δεν τόλμησε κανείς να εκφράσει πόσο ωφελήθηκε από την εικόνα, και την απώθησε ως ένα ψέμα ή την κράτησε φιλάργυρα και μυστικά για ατομική του ανάμνηση. Οπότε χάθηκε η μισή χαρά, θυσία στην αξιοπρέπεια και την εχεφροσύνη ή και στο φόβο ακόμα.

Εκείνο το απόγευμα, ωστόσο, αν κάποιος κοίταζε προσεχτικά, θα έβλεπε πως κάπου στα μισά της παραλίας τα ίχνη των πελμάτων του κοριτσιού σταματούσαν απότομα να φαίνονται. Θα μπορούσε αυτό να είναι  απόδειξη; Ή μήπως πρόλαβε και τα έσβησε  το κύμα; Αδύνατο να απαντήσει κάποιος στο ερώτημα. Έτσι,  από το εξαιρετικό φαινόμενο έμεινε μόνο μία απερίγραπτη αίσθηση ομορφιάς, απροσδιόριστης προέλευσης και αμφίβολης αντικειμενικότητας, αφού κανείς δεν τόλμησε να την μοιραστεί. Κι αυτή η ομορφιά, που στιγμιαία βιώθηκε, αποδόθηκε στην συγκεκριμένη παραλία που, έκτοτε, έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής, χωρίς κανείς να ξέρει ακριβώς τον λόγο.

Λόγος, βέβαια, υπήρχε. Όλοι ανεξαιρέτως όσοι βρέθηκαν εκεί και είδαν την ιπτάμενη κόρη είχαν, έστω και ανομολόγητη, την επιθυμία να ξαναβρεθούν μάρτυρες του μικρού αυτού οπτικού θαύματος, είτε ήταν αληθινό είτε αποκύημα φαντασίας. Μ’ αυτή την προσδοκία  έγιναν μόνιμοι θαμώνες της συγκεκριμένης ακτής και τη διαφήμιζαν παντού  με όσα κοσμητικά επίθετα μπορεί κανείς να στολίσει ένα φυσικό τοπίο, ίσως και καθ’ υπερβολήν.   Έτσι δημιουργήθηκε ένα ρεύμα επισκεπτών, που  ήθελαν οπωσδήποτε να κολυμπήσουν στα σμαραγδένια της νερά, να ξαπλώσουν στη χρυσή της άμμο, να δουν τη μοναδική δύση της. Η ιπτάμενη κόρη, που  ακόμα κάπου εκεί περιπλανιέται και μαγεύει έστω κι αόρατη για τους πολλούς τον τόπο, αποσιωπήθηκε εντελώς.

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση