Η ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΣΑΡΑΝΤΑ

01

                    Από αριστερά (όπως κοιτάμε): Οδυσσέας Παπάς (γλύπτης), Νίκος Γκοντρόλης (γλύπτης), Βασίλης Κάτσης                    (ζωγράφος), Σπύρος Στούκας (ζωγράφος), Λευτέρης Τσέκος (ζωγράφος).

 

Η Πινακοθήκη των Αγίων Σαράντα συμπλήρωσε αισίως τρία χρόνια ζωής και προχωράει στον τέταρτο. Εγκαινιάστηκε στις 18 Μαΐου 2012. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, δίπλα στην παραθαλάσσια λεωφόρο, στο ισόγειο του κτιρίου όπου στεγάζεται το καφενείο Ριβιέρα. Αποτελείται από τρεις χώρους, στον ένα από τους οποίους θα φιλοξενούνται τα μόνιμα εκθέματα. Πριν από το 1990, λειτουργούσε εκθεσιακός χώρος, εντός του Πολιτιστικού Μεγάρου. Μπορεί να μην πληρούσε τις προδιαγραφές μιας Πινακοθήκης, αλλά η ευρύχωρη εκείνη αίθουσα «δίδασκε» αισθητική. Μετά το 1990, μισθώθηκε ως καφενείο για τρεις γενιές! Λόγο αδυναμίας ευρέσεως αίθουσας στην οποία να παρουσιάσουν τα έργα τους, οι ζωγράφοι και οι γλύπτες της πόλης, κατέληξαν πολλές φορές σε υπαίθριους χώρους.

Μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί 20 εκθέσεις, με συμμέτοχή άνω των 100 καλλιτεχνών και 700 έργων όλων των ειδών: τοπία, συνθέσεις, ακουαρέλες, πορτραίτα, κλπ, ευρείας γκάμας τεχνοτροπιών, από την ρεαλιστική και μέχρι την πειραματική και ταυτόχρονα διαφόρων υλικών όπως πέτρα, μάρμαρο, μέταλλο, μικτά υλικά, κλπ. Αναφέρουμε την Έκθεση τριών συμφοιτητών (Μπ. Κατσέλη, Κ. Μενίκο, Β. Κάτση), την Έκθεση δύο φοιτητριών, η Άννα (η οποία σπουδάζει στη Γερμανία) και η Μπεσκίντα (στην Ιταλία) μαζί με 21 άλλους συμφοιτητές τους από Ισπανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ρωσία, Γερμανία, κλπ, η οποία διέπονταν από το πνεύμα της αναζήτησης και του πειραματισμού, την Έκθεση Γελοιογραφίας με θέμα την οικολογία, το πράσινο, το νερό, κλπ, στην οποία σατιρίζονταν η αδιαφορία των διαφόρων  κυβερνήσεων μπροστά στον κίνδυνο που διατρέχει ο πλανήτης, κλπ. Οι εντυπώσεις των ντόπιων και ξένων επισκεπτών είναι θετικότατες και ενθαρρυντικές.

Οι Λευτέρης Τσέκος, Βασίλης Κάτσης, Σπύρος Στούκας, Νίκος Γκοντρόλης και Οδυσσέας Παπάς (και οι πέντε εικαστικοί καλλιτέχνες της πόλης), δεν συνέλαβαν απλώς την ιδέα για την ίδρυση της Πινακοθήκης, αλλά συνεργαζόμενοι με τον Δήμο και τις υπηρεσίες του, προχώρησαν και στην υλοποίησή της. Ίσως, η Πινακοθήκη να αποτελέσει το πρώτο βήμα μιας νέας εποχής για την καλλιτεχνική και πνευματική κίνηση της πόλης με βιβλιοθήκη, μουσεία, έκθεση των μωσαϊκών, πάρκα γλυπτών, κλπ. Ο υπεύθυνος, Λευτέρης Τσέκος, κάνει πολλά τέτοια σχέδια.

Του ανταποκριτή μας.

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση