Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Του Τηλέμαχου Κώτσια

 

Ο Θεμελή-Ντάϊκος ξενιτεύτηκε στα τέλη του αιώνα. Στο λιμάνι της Νέας Υόρκης τον περίμενε ο συγγενής του ο Μπότσολος, τον πήγε στο Ροντ Άϊλαντ και έπιασε αμέσως δουλειά ως πιατάς σε ελληνικό εστιατόριο.

Άπλωσε την τράγια κάπα του στο πατάρι του μαγαζιού, του έδωσαν κι άλλα σκεπάσματα και βολεύτηκε. Έτρωγε τζάμπα από το μαγαζί, συνήθως ό, τι περίσσευε.

Ύστερα από σαράντα χρόνια εξακολουθούσε να κοιμάται στο ίδιο πατάρι αν και το χτίριο είχε ανακαινιστεί τρείς φορές και μάλιστα είχε κατεδαφιστεί και ξαναχτιστεί. Ωστόσο οι κατά καιρούς ιδιοκτήτες προέβλεπαν κάθε φορά και ένα ειδικό πατάρι για τον Θεμελή, ως αυτόκλητο φύλακα του μαγαζιού.

Αγγλικά είχε μάθει μόνο το γες, το νο και το γκουτ. Έβγαινε σπάνια έξω από το μαγαζί. Το αφεντικό του έβαζε το μισθό στο λογαριασμό – Κύριος οίδε τι.

Όταν είχε πλύνει εκατομμύρια πιάτα και ταψιά, αποφάσισε να επιστρέψει στην πατρίδα. Δεν σκέφτηκε γιατί. Έτσι βρέθηκε να επιστρέφουν.

Πήγε στην Τράπεζα να τακτοποιήσει τους λογαριασμούς. Πήρε μαζί του κι ένα πατριωτάκι για διερμηνέα. Ήθελε να ζητήσει να του στείλουν στην πατρίδα κάθε μήνα, ή κάθε τρεις μήνες, όπως συνήθιζαν, μια επιταγή με τους τόκους. Τον ρώτησαν από που είναι. Τους απάντησε από την Ήπειρο. Οι υπάλληλοι μάζεψαν τους ώμους. Δεν υπάρχει τέτοια χώρα στον κόσμο. Σε ποιά ήπειρο βρίσκεται; Στην Ευρώπη απάντησε μέσω διερμηνέα. Έβγαλαν τον χάρτη να τους δείξει. Ο Θεμελής δεν είχε ιδέα για τα σύνορα μετά το ’12. Αλβανία ή Ελλάδα; τον ρώτησαν. Καθάρισε το πατριωτάκι αφού κατάλαβε ότι το χωριό του Θεμελή βρισκόταν στη Βόρεια Ήπειρο που είχε πέσει στην Αλβανία. Τον ρώτησαν το όνομα του χωριού. Τους είπε Πέπελη. Σημείωσαν. Οδός; τον ρώτησαν. Ο διερμηνέας μετάφρασε. Από το Στεράρι ανηφόριζα τότε, είπε αμήχανος ο Θεμελής. Σημείωσαν.

Αφού γέμισε τα μπαούλα με ρούχα – όλα χαρισμένα κατά καιρούς – βάζοντας κάτω την τράγια κάπα, επέστρεψε καζαντισμένος στην πατρίδα. Ήταν παχύς από την καλοπέραση και το πρόσωπό του αχνό, καθώς ο Θεμελής σπάνια έβγαινε στον ήλιο. Καμιά σχέση με τους ηλιοκαμένους χωριανούς του.

Ήρθε ο ταχυδρόμος και έφερε την επιταγή. Themelis Daikos – Sterar Street – Pepel – Argyrokastro – Albania. Ο Θεμελής ήταν ο μόνος που κατάλαβε το περιεχόμενο αυτής της σιβυλλικής διεύθυνσης. Οι συγχωριανοί του τον θαύμαζαν. Κοσμογυρισμένος ο άνθρωπος.

 

Πηγή: Λεύκωμα “Από την Άπειρο χώρα στην Μεγάλη Ήπειρο“, Ιωάννινα 2016.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση