ΜΙΑ ΝΕΑ «ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ» ΣΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ

 

διηγήματαΚυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις Εκδόσεις Neraida (Τιράνων) το βιβλίο «Φώτα στo πέλαγος» (Drita në det).

Πρόκειται για μια ανθολογία με ελληνικά διηγήματα – όπως αναφέρεται και στον πρόλογο – και όχι για ανθολογία του ελληνικού διηγήματος. Η επιλογή των 73 διηγημάτων από 28 συγγραφείς, όπως και η μετάφραση  απ’ την ελληνική στην αλβανική γλώσσα, έγινε από τον Βαγγέλη Ζαφειράτη.

Σε μια ποιοτική έκδοση 432 σελίδων, καλύπτεται η χρονική περίοδος από τα μέσα του 19ου αιώνα έως και σήμερα. Εκπροσωπούνται συγγραφείς όπως οι: Α. Παπαδιαμάντης, Α. Καρκαβίτσας, Κ. Θεοτόκης και σε συνέχεια  Η. Βενέζης, Σ. Μυριβήλης, Α. Σαμαράκης κ.ά. οι οποίοι δεν είναι άγνωστοι στον αλβανό αναγνώστη. Έχει προσφερθεί όμως περισσότερος χώρος για την παρουσίαση  νέων  συγγραφέων, λιγότερο γνωστών, ανεξάρτητα αν ο χρόνος δεν μίλησε ακόμη για το έργο τους. Μερικοί απ’ αυτούς έχουν εκδώσει τα πρώτα τους βιβλία. Η απόδοση στην αλβανική γλώσσα δειγμάτων από την παραγωγή των συγγραφέων αυτών, δίδει την δυνατότητα στον αλβανό αναγνώστη  να γνωρίσει καλύτερα το λογοτεχνικό έργο των νέων ελλήνων δημιουργών.

Εκτός από τη συμμετοχή των Ελλαδιτών συγγραφέων, αξίζει να σημειωθεί εκείνη του Κύπριου Πάνου Ιωαννίδη όπως και των Βορειοηπειρωτών Θωμά ΣτεργιόπουλουΤηλέμαχου Κώτσια, ενώ από την προηγούμενη γενιά φιλοξενείται η γνωστή πεζογράφος Κατίνα Παπά.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση