Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΛΛΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ

 

Στο βιβλίο του Κων. Χρ. Κωστούλα «Το θέατρο στο Πωγώνι» (Ιωάννινα, 2008), ανάμεσα στα ονόματα των μαθητών (και συνάμα, συντελεστών των θεατρικών παραστάσεων) του Γυμνασίου Πωγωνιανής, συναντάμε και αυτό του Γιάννη Λίλλη. Το ότι ο δεκαεξάχρονος τότε δερβιτσιώτης μαθητής φοιτούσε στην Πωγωνιανή, δεν είναι ευρέως γνωστό. Από το συγκεκριμένο βιβλίο αναδημοσιεύουμε το μαθητολόγιο του έτους 1932, καθώς κι ένα άρθρο της εφημερίδας «Φωνή του Πωγωνίου» το οποίο αναφέρεται σε μια θεατρική παράσταση της ίδιας χρονιάς. Ο Γιάννης Λίλλης βρίσκεται ανάμεσα στους μαθητές που αποτελούν το χορό των Θηβαίων γερόντων στην τραγωδία Οιδίπους Τύραννος!

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο παρουσιάζει ενδιαφέρον η συγκεκριμένη λίστα, είναι η φοίτηση στο Γυμνάσιο, Βορειοηπειρωτών μαθητών τα ονόματα των οποίων έχουμε αναγράψει με έντονα γράμματα.

Μάλιστα βλέπουμε και το όνομα του μετέπειτα λαογράφου, ιστοριοδίφη, λόγιου, προέδρου της Ηπειρωτικής Εταιρίας Αλέξανδρου Μαμμόπουλου!

 

Από το βιβλίο:

Ενδιαφέρουσα είναι και μια γεωγραφική προσέγγιση του τόπου καταγωγής των μαθητών, συντελεστών των θεατρικών παραστάσεων, οι οποίοι αναφέρονται στα δημοσιεύματα που διασώθηκαν. Τα στοιχεία αυτά τα αντλήσαμε από το μαθητολόγιο του Γυμνασίου της χρονιάς εκείνης (1932), που διασώθηκε, παρ’ όλες τις περιπέτειες του Γυμνασίου και τα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν. Τα καταγράφομε όχι μόνο για τη συμμετοχή τους στις συγκεκριμένες παραστάσεις, αλλά και για τονίσομε και την πολυσυλλεκτικότητα του Γυμνασίου Πωγωνιανής και του μεγάλου κοινωνικού και παιδευτικού έργου του. Ακόμα πρέπει να τονιστεί ότι παρόλο που οι μαθητές προέρχονται από πολλά χωριά και μακρινούς τόπους καταγωγής, με διαφορετικό υπόβαθρο παιδείας και τοπικής παράδοσης, το Γυμνάσιο, οι καθηγητές, κατόρθωσαν, θεατρικά τουλάχιστον, να «ομογενοποιήσουν» τον θεατρικό λόγο, δείγμα αποτελεσματικότητας της εκπαίδευσης που παρέχονταν στο Γυμνάσιο Πωγωνιανής.

Στον πίνακα αναφέρεται το ονοματεπώνυμο και το χωριό καταγωγής:

Νικόλαος Μαυρομμάτης, Σωπική

Αλέξανδρος Μαμόπουλος, Στεγόπολη Β.Η.

Νικόλαος Παπαδόπουλος, Δελβινάκι

Αριστείδης Βιδούρης, Δρόβιανη Β.Η.

Δημήτριος Κούλας Ποντικάτες Πωγωνίου

Σοφία Γ. Μουλαρά, Παλαιοχώρι Συρράκου

Μαρίκα Κίτσωνα, Πωγωνιανή

Μαρία Γκουζγκούτη,  Δολιανά

Θεόδωρος Μάλλιος, Δερβιτσάνη Β.Η.

Σταύρος Γεράσης, Πολάσκα

Ιωάννης Λίλης, Δερβιτσάνη Β.Η

Κων. Γκριτζάς, Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

Κων. Ζιούπος, Δρόβιανη Β.Η.

Παύλος Κόκκαλης, Αγρίνιο

Ευτυχία Τζουλάφη, Πωγωνιανή

Ελένη Κάπαρου, Πωγωνιανή

Αθανάσιος Ζώτος, Σωπική

Παναγιώτης Γιοβάνης, Γεωργουτσάτες Β.Η

Γεώργιος Γιαννόπουλος, Δούβιανη Β.Η.

 

Σημείωση: Έχει μεταγραφεί μόνο η σελίδα στην οποία περιλαμβάνονται ονόματα Β/Η μαθητών.

 

 

 

 

 

Πηγή: Το θέατρο στο Πωγώνι, Ιωάννινα 2008, σελ 112, 113, 114, 115, 116

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση