ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ, ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥ ΙΣΜΑΗΛ ΚΑΝΤΑΡΕ

Αργυρόκαστρο

 

Στις 31. 01. 2016, εγκαινιάστηκε στο Αργυρόκαστρο, η ανακαινισμένη οικία του γνωστού αλβανού συγγραφέα Ισμαήλ Κανταρέ. Στην τελετή παρευρέθησαν, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ιλίρ Μέτα και η υπουργός Πολιτισμού Μιρέλα Κουμπάρο.

Επαινώντας τις μέχρι στιγμής εργασίες, ο πρόεδρος της κυβέρνησης επιβεβαίωσε τη συνέχιση της επένδυσης για την κατασκευή ενός μουσείου και μιας βιβλιοθήκης η οποία θα φιλοξενεί χειρόγραφα και προσωπικά αντικείμενα του συγγραφέα.

Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για το γεγονός πως χάρη στην επιμονή της Υπουργού και της Δημάρχου Αργυροκάστρου έγινε εφικτό το άνοιγμα των θυρών  μιας οικίας με ιστορική σημασία για το Αργυρόκαστρο, αλλά και για το αλβανικό έθνος.

Όσον αφορά τα προσωπικά αντικείμενα, ο κύριος Ράμα εμφανίστηκε σίγουρος πως ο συγγραφέας θα τα παραχωρήσει για δημόσια χρήση, αν και ως Αργυροκαστρίτης, θα τα διαθέσει με το σταγονόμετρο! Ανέφερε επίσης πως έχουν υπάρξει επαφές με την σύζυγο του συγγραφέα για να προστεθεί και μια βιβλιοθήκη με αγαπημένα βιβλία του Κανταρέ ώστε να στεγαστεί εντός των τειχών της οικίας, ολόκληρος ο λογοτεχνικός του κόσμος. Έτσι, δεν θα πρόκειται απλά για ένα μουσείο, αλλά για ένα ζωντανό χώρο πού θα προσφέρεται στο κοινό όχι απλά για επίσκεψη αλλά και για μελέτη και διάβασμα.

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ιλίρ Μέτα, εξήρε την εικόνα του γνωστού συγγραφέα χαρακτηρίζοντας τον άξιο εκπρόσωπο του πολιτισμού του αλβανικού έθνους και της ευρωπαϊκής του ταυτότητας.

Να σημειωθεί, πως το 2016 έχει ανακηρυχθεί στην Αλβανία ως έτος Ισμαήλ Κανταρέ, στα πλαίσια των ογδοηκοστών γενεθλίων του.

Πηγή: Εφημερίδα Shekulli.(www.shekulli.com.al)

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση