ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΙΝΩΑ ΛΑΠΠΑ ΣΤΗΝ ΛΟΝΔΡΕΖΙΚΗ «ΣΗΜΑΙΑ»

Παράλληλα με την υπηρεσία του ως Γραμματέας της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών και ως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας ο Μίνως Λάππας διετέλεσε ανταποκριτής της σημαντικής για την εποχή αγγλικής εφημερίδας «Σημαία» (London Evening Standard). Στο παρόν άρθρο παρουσιάζονται μερικές ανταποκρίσεις του.

 

Τον Απρίλιο του 1896 η αθηναϊκή εφημερίδα Το Άστυ δημοσιεύει την αναγγελία του θανάτου του Χαρίλαου Τρικούπη στη «Σημαία» από τον «εν Αθήναις ανταποκριτή» της. Έχουν περάσει 11 χρόνια από το έτος 1885 για το οποίο μπορούμε με ασφάλεια να υποστηρίξουμε ότι ο δροβιανίτης λόγιος συνεργαζόταν με την εν λόγω εφημερίδα (βλ. παρακάτω). Θα υποθέσουμε ωστόσο ότι πρόκειται για τον Μ. Λάππα, καθώς όπως ξέρουμε: «διετέλεσε επί μακρά έτη ανταποκριτής της αγγλικής εφημερίδας Σημαία, όργανο τον Συντηρητικών[1]». Να σημειωθεί ότι το Άστυ είναι φιλοτρικουπικό, όπως και ο Λάππας.

 

Η «Σημαία» περί Τρικούπη 

Ο ανταποκριτής της αγγλικής «Σημαίας» στην Αθήνα ανήγγειλε σε αυτή τον θάνατο του Τρικούπη δια του εξής τηλεγραφήματος:

Γενική θλίψη προξένησε εδώ η είδηση του θανάτου του Τρικούπη. Την απώλεια αυτή οι Έλληνες την εκλαμβάνουν ως ανεπανόρθωτη εθνική συμφορά. Αν και ο αποθανών πολιτευτής, αφού απέτυχε προσωπικά κατά τις τελευταίες εκλογές, αποσύρθηκε σε εκούσια εξορία, θεωρούνταν ως ο ισχυρότερος των εν εφεδρεία πολιτευτών, στους οποίους η Ελλάδα μπορούσε να στηρίζεται σε δυσχερείς περιστάσεις. Ο Τρικούπης κυβέρνησε την Ελλάδα επί δεκαπέντε χρόνια με εξαιρετικό γόητρο και δύναμη, δια της φήμης του, της πειθούς και του θέλγοντος μαγνητισμού που ασκούσε ο χαρακτήρας του. Οι πρόσφατες γρήγορες πρόοδοι του Βασιλείου οφείλονται στην καταπληκτική ενεργητικότητα και δραστηριότητά του και την επιρροή την οποία ασκούσε εδώ και στο εξωτερικό. Ήταν θαρραλέος μεταρρυθμιστής και άνοιξε στη χώρα ορίζοντες μελλοντικού μεγαλείου που πριν  θεωρούνταν ανέφικτοι.

Οποιεσδήποτε και αν υπήρξαν οι οικονομικές του πλάνες και οι ατέλειες της μεγαλοφυΐας του, επιτέλεσε μεγάλες θυσίες για τη χώρα του, ενώ οι πάντες θαύμαζαν την αγιότητα και την ακεραιότητα της ζωής του, τον αληθινό πατριωτισμό του, την ευγενή πεποίθηση του στο μέλλον του Ελληνικού έθνους και την πίστη του προς τις φιλελεύθερες αρχές. Πολλοί έλπιζαν ότι ο Τρικούπης, προικισμένος με ισχυρή κράση και διανύοντας μόλις το 64ο έτος της ηλικίας του θα κρατούσε για πολύ καιρό ακόμα τα ηνία της εξουσίας και θα συνέχιζε το μεταρρυθμιστικό του έργο, αναδιοργανώνοντας τους πόρους του έθνους και διορθώνοντας τις ατέλειες που λυμαίνονται την διοίκηση. Το ελληνικό έθνος πενθεί σήμερα την απώλεια του εμπειρότερου αρχηγού και οδηγού του και λυπάται για τον πρόωρο θάνατο του Τρικούπη, όταν βλέπει προς την ερημιά πολιτικής ιδιοφυίας και ικανότητας που αυτός άφησε πίσω του.

Το Άστυ, 7 Απριλίου 1896

 

 

The Standard, Δευτέρα 13 Απριλίου 1896
www.britishnewspaperarchive.co.uk, 
Image © THE BRITISH LIBRARY BOARD. ALL RIGHTS RESERVED.

 

 

Η παρακάτω ανταπόκριση του Σεπτεμβρίου του 1885 αποδίδεται με ασφάλεια στο Λάππα. Θεωρήθηκε ότι διαβάλλει την κυβέρνηση Δηλιγιάννη και προκάλεσε αντιδράσεις από φίλα προσκείμενούς του[2].

Αναφορά στην επιστράτευση των εφέδρων εκ μέρους του Θεόδωρου Δηλιγιάννη και στο πολεμικό κλήμα που επικρατεί στο πλαίσιο της προσπάθειας της Βουλγαρίας να προσαρτήσει την Ανατολική Ρωμυλία και της αναταραχής που προκαλείται στα Βαλκάνια.

 

The Standard, Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 1885
www.britishnewspaperarchive.co.uk, 
Image © THE BRITISH LIBRARY BOARD. ALL RIGHTS RESERVED.

 

Οι επόμενες ανταποκρίσεις θα θεωρήσουμε επίσης ότι ανήκουν στον Μ. Λάππα, από το γεγονός πως βρίσκονται χρονικά κοντά ως προς την προηγούμενη.

Αναφορά σε δυσάρεστη για την Αθήνα ανακοίνωση του Γουίλιαμ Γκλάντστοουν κατά την περίοδο του «Ειρηνοπολέμου» του Θεόδωρου Δηλιγιάννη.
Αναφορά στην ανακάλυψη έξι Κορών της Ακρόπολης κατά τις ανασκαφές του 1886.

 

The Standard, Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 1886
www.britishnewspaperarchive.co.uk, 
Image © THE BRITISH LIBRARY BOARD. ALL RIGHTS RESERVED.

 

 

 

[1] «Αθήναι» 1 Απριλίου 1917

[2] Βαρελάς Λ., Μετά θάρρους ανησυχίαν εμπνέοντος, Η κριτική πρόσληψη του Γ. Μ. Βιζυηνού (1873-1896), University Studio Press, 2014, σ. 111-112

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση